banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Mennyi pénzbe fog kerülni a megszavazott nyugdíjtörvény?

A nyugdíjakra fordított idei összeghez képest jövő évben 8,4 milliárd lejjel több pénzre van szüksége az államnak ahhoz, hogy kifizethesse az új nyugdíjtörvényben előírt juttatásokat. A szerdán megszavazott jogszabály szerint a nyugdíjpont értéke jövő év szeptember elsejétől a jelenlegi 1100 lejről 1265 lejre nő. 

A 8,4 milliárd lejt a kormány az újonnan bejelentett, a gazdasági szférában és a tőzsdén hatalmas pánikot okozó új adókból szeretné fedezni. A nyugdíjtörvény 2020-ban újabb nyugdíjpontemelést (1775 lej) ír elő szeptember esejétől, ez 24,8 milliárd lejes plusz költséget jelent. 2021-ben a nyugdíjpont 1875 lej lesz, a jogszabállyal járó kiadások 58,1 milliárd lejre fognak rúgni.  2022-ben 81,1 milliárd lejt kell az akkori kormánynak előteremtenie, hogy gyakorlatba tudja ültetni a jogszabály előírásait. 

A Románia Fejlesztéséért Koalíció szerint ezek a kiadások akkor sem lesznek fedezhetők, ha már idéntől 2022-ig minden évben 8 százalékos lesz a gazdasági növekedés. 

Mit ír elő a nyugdíjtörvény?

A kormány által beterjesztett jogszabály fő célja Lia Olguța Vasilescu volt munkaügyi miniszter szerint az, hogy a méltánytalan különbségeket kiiktassák a férfiak és nők között, illetve azok között, akik ugyanannyi ideig fizettek járulékokat, de nyugdíjuk mégis különbözött, mert amikor nyugdíjba vonultak, más jogszabály volt hatályos. Az új törvény szerint akinek 35 éves munkaviszonya volt, nem kaphat ugyanakkora minimálnyugdíjat, mint aki kevesebb mint tíz évig fizetett járulékot. A legutóbbi nyugdíjtörvényt 2010-ben szavazta meg a törvényhozás. 

A most elfogadott jogszabály szerint az részesülhet nyugdíjban, aki legalább 15 évig minimális nyugdíjjárulékot fizetett. Az özvegységi járandóság esetében lehetővé teszi, hogy az érintett egyedül élő személy a számára legelőnyösebb nyugdíjat kapja. Emellett a háromgyermekes édesanyák a nyugdíjkorhatárhoz képest hat évvel korábban nyugdíjba mehetnek. A jogszabály szerint 2020-ig a nyugdíjak mintegy 60 százalékkal nőnek. 

A jogszabályt már a hét elején tervezte elfogadni a parlament, de akkor a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem volt hajlandó megszavazni. A képviselőházban a kormánykoalíció többsége törékeny, a jogszabályok elfogadásához az RMDSZ-es törvényhozók voksaira is szükség van. Az RMDSZ ragaszkodott ahhoz a módosító indítványához, amely szerint a súlyos fogyatékosságban szenvedő személyek legyenek jogosultak teljes nyugdíjra, amennyiben legalább 12 évig fizették a nyugdíjjárulékot, de nem érték el még a nyugdíjkorhatárt. Ezt az indítványt végül megszavazta a képviselőház.

Az ellenzék szerint a törvény alkotmányellenes részeket is tartalmaz és fenntarthatatlan nyugdíjemeléseket irányoz elő, ezért nem támogatták. Klaus Johannis elnök szerdán újságírói kérdésre válaszolva nem foglalt állást a jogszabályról. Elmondta: előbb megvizsgálja alaposan, majd utána dönti el, hogy kihirdeti vagy nem.

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter kedden jelentette be, hogy a nyugdíjak szeptember 1-től 15 százalékkal fognak nőni. Legutóbb júliustól emelkedtek 10 százalékkal. A harmadik negyedévben az átlagnyugdíj 1222 lej volt Romániában.

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?