Megszavazta a parlament az új nyugdíjtörvényt

Elfogadta szerdán a képviselőház plénuma az egységes nyugdíjrendszer törvényét. A jogszabály elfogadása mellett 193, ellene egy képviselő szavazott, 14-en tartózkodtak.

A keddi, cikkelyenkénti vitán a plénum megszavazta az RMDSZ módosító javaslatát, és ismét befoglalták a nyugdíjas meghatározásába azokat a súlyos testi fogyatékkal élő személyeket, akik legalább a kötelező teljes hozzájárulás egyharmadát befizették. Az elfogadott változat szerint "nyugdíjas az a személy, aki jogosult a jelen törvény által szabályozott nyugdíjak valamelyikére, és legalább 15 évig fizette a nyugdíjjárulékot, illetve azon súlyos testi fogyatékkal élő személyek, akik teljesítették a minimális járulékfizetési időszak legalább egyharmadát". 

Megszavazták azt az RMDSZ-es javaslatot is, amely szerint csökkentik a kötelező járulékfizetés időszakát a gyerekeket örökbefogadó nők esetében is, és korkedvezményt adnak kérésre azoknak, akik három gyereknél többet neveltek fel. 

Hosszas egyeztetés előzte meg

Az RMDSZ hosszas egyeztetések nyomán számos pontban módosította a kormány által előterjesztett változatot. Csép Éva Andrea, az RMDSZ munkaügyekért és szociálpolitikáért felelős szakpolitikusa rámutatott: az RMDSZ volt az egyetlen olyan politikai alakulat, amely nyíltan ellenezte a rokkantsági nyugdíj új feltételeit a törvénytervezetben, valamint a fogyatékos személyekre vonatkozó szabályozásokat, azonban politikai nyomás eredményeként sikerült egy kompromisszumos megoldást találni ezen kategóriákra.

„Elmondtuk tisztán és világosan, hogy csak akkor tudjuk támogatni az új nyugdíjtörvényt, amennyiben a parlament egy felelősségteljes törvényt alkot a kormány kezdeményezéséből, és többek között kedvezőbb feltételeket biztosít a fogyatékkal élő személyek számára a nyugdíjrendszerben. Éppen ezért az erre vonatkozó módosító javaslatainkat a törvénytervezet általános plénumi vitája alatt is fenntartottuk. Kiegészítettük a nyugdíjas státusra jogosult személyek körét, így a súlyos fogyatékkal élők is beletartoznak, amennyiben rendelkeznek a teljes hozzájárulási időszak egyharmadával. Ez egy kompromisszumos megoldás, hiszen a munkabalesetet szenvedett személyek kategóriáját, akik nem rendelkeznek a minimum hozzájárulási időszakkal, egy új, a szociális juttatásokra vonatkozó törvényben akarja szabályozni a kormány”– taglalta Csép Éva Andrea.

Hozzátette, hogy ezen megoldás csak részben oldja meg a problémát, és az RMDSZ a következő parlamenti ülésszakban, amennyiben a kormány nem tartja be ígéretét, törvénytervezet dolgoz ki ezen probléma megoldására.

Az örökbefogadott gyermekek is számítanak

„Mind a szenátusi, mind a képviselőházi parlamenti munkafolyamatok alatt számos diszkriminatív előírást sikerült törölni az új nyugdíjtörvényből. Az új törvény előírja, hogy azon anyák, akik legkevesebb három gyermeket szülnek, kérhetik a korhatár előtti nyugdíjazásukat. Azonban ez az előírás nem volt érvényes azokra az anyákra, akik örökbefogadott gyermeket neveltek fel, akár a sajátjaik mellett. Éppen ezért az előrehozott nyugdíjaztatást lehetővé tettük számukra is” – fogalmazott a Maros megyei képviselő.

Hozzátette, csak azok az anyák részesülhetnek korkedvezményes nyugdíjaztatásban, akik legalább 15 év szolgálati idővel rendelkeznek, és legalább három gyermeket szültek, akiket 16 éves korukig vagy az örökbe fogadott gyermekek esetében 13 évet neveltek. Ezáltal hatéves korkedvezménnyel mehetnek nyugdíjba, ha több gyermeket neveltek fel, akkor a negyedik gyermektől kezdve még egy-egy év kedvezményben részesülhetnek minden további gyermekért. A Maros megyei törvényhozó elmondta, hogy az új nyugdíjtörvényben az RMDSZ kedvezőbb nyugdíjazási feltételeket vezetett be a népdalénekeseknek és néptáncosoknak is, befoglalva ezeket a speciális munkakörülmények között dolgozó személyek kategóriájába.

Csép Éva Andrea ezt követően az új nyugdíjtörvény fontosabb módosításait taglalta, elmondta: Romániában csak az lehet nyugdíjas, aki legalább 15 évet dolgozott, azonban a nyugdíj megállapításakor a mesteri és doktori képzés éveit beleszámolják az eddigi lehetőségek mellett, amennyiben a legalább 15 éves, nyugdíjalaphoz történő hozzájárulási feltétel teljesül. A törvényhozó továbbá rámutatott arra is, hogy az új nyugdíjtörvényben a 10 év régiséggel rendelkező személy maximum 5 év régiséget vásárolhat meg az általa választott nem hozzájárulásos időszakokból is. 

„Az új nyugdíjtörvény új alapokra helyezi a nyugdíjrendszert: megváltozik a nyugdíjpont értékének a számolása, azonban egyetlen nyugdíj sem csökkenhet az újraszámításkor. Amennyiben az új számítás alapján kisebb lesz a nyugdíj értéke, akkor az érintett személy a számára kedvező összeget kapja meg. A törvény értelmében 2021-ig évente növekszik a nyugdíjpont értéke, amely eddig a 1875 lej értéket kell elérje. 2022-től új módszert fognak alkalmazni a számolására” – taglalta a részleteket a képviselő.

Csép elmondta, hogy a törvény átláthatóbbá teszi a nyugdíjrendszert azáltal is, hogy az állampolgárok az Országos Nyugdíjpénztár honlapjáról online tájékozódhatnak majd a szolgálati időről, a jövedelemről és a tb- járulék befizetéséről.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?