Drágulást hozott az angyal a romániai dohányosoknak

Már a dohánytermékek jövedéki adójának január elsejei növelése előtt 50 banival megemelte cigarettatermékeinek árát a Romániában piacvezető dohányipari cég, a Brittish American Tobacco (BAT).

A korábbi gyakorlattól eltérően a BAT nem jelentette be előre a drágítást, a vevők az üzletekben szembesültek azzal, hogy több pénzt kell kiadniuk egy doboz cigarettáért. E szerint a Kent 17,5, a Kent Switch, Nano, Core, MIX Green 18, a Pall Mall 17, a Dunhill 19, a Rothmans 18, a Lucky Strike 18, a Viceroy 16,5, a Vogue 18,5 lejbe kerül.

A BAT-nak közel 50 százalékos a részesedése van a romániai piacon, legkeresettebb terméke a Kent. Legutóbb idén áprilisban emelte termékei árát. A dohányosok már megszokták: ha a legnagyobb dohányipari cég drágít, néhány nap múlva megteszi ezt a lépést a konkurens két nagyvállalat, a JTI és a Philips Morris is.

Az elmúlt években folyamatosan drágult a cigaretta Romániában. Tizenkét éve, 2006 decemberében 5,10 lej volt a dobozonkénti átlagára, most 17 lej. Az előrejelzések szerint egy doboz cigaretta átlagban 21 lejbe fog kerülni 2022-ben.

Kapcsolódók

Kimaradt?