A parajdi sóbánya kalandparkja bekerült az innováció romániai éllovasai közé

Négy erdélyi cég szerepel az újítások tekintetében leginkább élenjáró vállalatok között. A parajdi sóbányában működő kalandpark az egyedüli ilyen létesítmény a kontinensen.

Feltérképezte a leginnovatívabb hazai vállalkozásokat a Ziarul Financiar gazdasági napilap. A 24 cég közé bekerült a parajdi sóbányában élményparkot üzemeltető brassói Club Aventura kft. is. A 2012-ben megnyitott, majd néhány hónapos szünetet követően 2016-ban újranyitott létesítmény egyedinek számít Európában. Az élményparknak évi 600 ezer látogatója van, idei árbevétele 150 ezer euró körül lesz.

Ez lesz Románia legzöldebb lakóépülete

A válogatása bekerült a temesvári Vox Vertical Village is. Ez a Werk Property Group ingatlanfejlsztő cég projektje, mely az előzetes tervek szerint a jövő év végére készül el. A Vox Vertical Village egy tízemeletes épület, melyben 120 lakás lesz. Innovatív mivolta abban áll, hogy 1000 fát és bokrot ültetnek majd el a teraszain, illetve olyan belső tereiben, ahol a növények elegendő természetes fényt kapnak majd.

Ennek köszönhetően a Wox Vertical Village lesz Románia legzöldebb lakóépülete. Az ingatlanban kialakítanak egy átriumot, olyan fedett, belső udvart, amely szocializációs térként szolgál majd, egy vetítőtermet és egy edzőtermet, a tetőn pedig egy nyitott medencét, mindezt kizárólag a lakók számára. Aberuházás értéke 14 millió euró.

Az összeállításban egyetlen gépjárműipari vállalat szerepel, a szászrégeni IRUM, mely elkészítette a piacgazdaság első, hazai tervezésű traktorát. A jármű fejlesztésén 50 mérnök dolgozott, a sorozatgyártás jövő tavasszal kezdődik. Az első évben 200 munkagépet szeretnének értékesíteni, 2020-ban 300, 2021-ben pedig 500 darabra futtatnák fel a termelést.

Taroltak a szabadtéri töltőhelyek

A szerkesztők egy negyedik erdélyi céget is beválogattak a leginnovatívabbnak elit társaságába, a Green Spots Technology kft.-t. A három fiatalember által, a Start-Up Nation program keretében létrehozott vállalkozás Green Spots néven olyan látványos utcai bútorokat gyárt, amelyek töltőhelyként szolgálnak mobiltelefonok, laptopok és táblagépek számára. A szürreális fának tűnő építmények napenergiával működnek. A napenergiát egy 300 töltést biztosító lítium akkumulátor raktározza el. A padként is szolgáló Green Spoton egyidejűleg 12 készüléket lehet tölteni.

Az első ilyen szabadtéri töltőhelyet az idei Untold fesztivál számára készítették, s a Sétatéren helyezték el. Időközben két másik napelem fát is kiraktak Kolozsváron, egyet pedig egy bukaresti irodaházban. A Green Spotot többféle méretben és dizájnnal készítik, áruk 5000 eurónál kezdődik. A fejlesztők először az országot szeretnék megtölteni elektromos fákkal, idővel pedig külföldön is terjeszkednének.

A leginnovatívabb termékek között szerepel még többek között a Cellglazer nevű számítógépes program, mely diagnosztikai adatok elemzése révén azonosítja azokat a sejteket, melyekből nagy eséllyel rákos daganatok fejlődhetnek ki, egy angolul és hollandul beszélő, human erőforrás robot, egy intelligens bolt, mely monitorozza a vásárlók mozgását és választásait, valamint egy internetes platform, amely összegyűjti valamennyi hazai és németországi idegenforgalmi ügynökség ajánlatait.

Kapcsolódók

Kimaradt?