Kevesebb lesz jövő évben a nyugdíj az új nyugdíjtörvénnyel?

Kevesebb lesz 2019-ben a nyugdíjpont értéke az új nyugdíjtörvénnyel - állítják a szakszervezetek.

Az Alfa Kartell szakszervezeti tömb elnöke, Bogdan Hossu emlékeztetett, hogy a jelenlegi nyugdíjtörvény értelmében 2019-től a nyugdíjpont értékének 20 százalékkal, 1100 lejről 1320 lejre kellene nőnie. A jelenleg hatályos törvény értelmében a nyugdíjpontnak lépést kell tartani az inflációval, illetve a bruttó minimálbérrel és az átlagbérrel. A bruttó minimálbér jövő év január elsejétől 1900 lejről 2080 lejre nő, a bruttó átlagbér pedig év közben jelentősen emelkedett.

Az új nyugdíjtörvény képviselőházban lévő tervezete lemond erről a pontszámításról, jövő évben a nyugdíjpont értéke kisebb mértékben nő: 2019 szeptember elsejétől 1100 lejről 1265 lejre. 2020-ban már 1775 lejes nyugdíjpont-értékkel számolnak.

Bogdan Hossu elmondta, a kormány csak akkor tudja véglegesíteni a jövő évi költségvetést, ha a parlament elfogadja az új nyugdíjtörvényt. Az ellenzék jelezte, ha a parlament meg is szavazza a jogszabályt, megtámadják azt az alkotmánybíróságon. Az RMDSZ-nek szintén kifogásolja az új nyugdíjtörvény bizonyos előírásait.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?