Százötvenmillió eurós beruházás Háromszéken

Egy osztrák befektető 150 millió eurót fektet be Háromszéken egy korszerű fafeldolgozó üzem létesítésébe. A beruházásról Gerald Schweighofer, a közel 400 éves hagyománnyal rendelkező Holzindustrie Schweighofer csoport tulajdonosa számolt be Sepsiszentgyörgyön.

Elmondása szerint Réty község határában két év alatt 150 millió eurós beruházást valósítanak meg, amely révén 650 új munkahelyet teremtenek. A Romániában több mint 2500 alkalmazottat foglalkoztató cég a román fafeldolgozó iparban piacvezető.  A 70 hektáron épülő háromszéki üzem 2014-ben kezdi el működését, éves feldolgozó kapacitása 800 000 köbméter lesz.foto Kocsis-B Janos holzindustire schweighofer-5209

A termelt fűrészáru 70 százalékát tovább feldolgozzák. Az új üzemben termelt fűrészáru 80%-át exportálják, a ragasztott fatermék az ázsiai piacra kerül, de a hazai piacon is tervezik értékesíteni termékeiket. A Holzindustrie Schweighofer első Romániai fűrészüzeme 2002-ben Szászsebesen épült, a második 2007-ben, Rădăuți-on. Két évvel később vásároltak egy lamináltfapanel-gyártó telepet Sireten és legutóbb 2010-ben egy panelgyárat Comănești-en.

Tamás Sándor háromszéki tanácselnök a befektetővel közösen tartott sajtótájékoztatón kifejtette: az önkormányzatoknak nem elsősorban a munkahelyteremtés a feladatkörük, azonban segíteniük és ösztönözniük kell a beruházókat, hogy a régióba telepedjenek. Székelyföldön, beleértve Marosvásárhelyet is Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen zajlik a legnagyobb munkaerő toborzás. „Tavaly és idén 1200 új munkahelyet teremtettek a háromszéki megyeszékhelyen, Kézdivásárhelyen pedig 900-at. Ezt a sort egészíti ki 2014-től az osztrák befektetés is” – jelentette ki.foto Kocsis-B Janos holzindustire schweighofer-5187

Tamás Sándor szerint Olosz Gergelynek köszönhető az, hogy a Holzindustrie Schweighofer Háromszékre jött.  A felsőháromszéki szenátor kifejtette: Háromszéken szakképzett, munkaszerető embereket és megbízható partnereket talál tervei megvalósításához az osztrák cég. Ez által pedig az elmúlt húsz év legnagyobb magánberuházása valósulhat meg.

A sajtótájékoztatón jelen levő Mircea Duşă védelmi miniszter is üdvözölte a Kovászna megyébe érkező beruházást, amelyről kifejtette, hogy jó lehetőség a régió fejlesztésének. A védelmi miniszter csütörtökön zárt ajtók mögött tárgyalt a Kovászna megyei magyar és román elöljárókkal, az ott elhangzottakról azonban egyik fél sem nyilatkozott.

Kimaradt?