Megépül a határ melletti 5,3 kilométeres szakasza az észak-erdélyi autópályának

A közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) vezetője, Narcis Neaga aláírta csütörtökön a tervezési és kivitelezési szerződést az észak-erdélyi autópályának a román-magyar államhatár melletti 5,35 kilométeres szakaszára.

A kivitelező cégcsoport (a Trameco Rt., a szlovákiai Vahostav Rt., a Drumuri Bihor Rt., Drum Asfalt Kft. és East Water Drillings Kft.) részéről  Martin Nad a Vahostav, Beniamin Rus pedig a Trameco képviselőjeként írta alá a kivitelezési szerződést. Az eseményen jelen voltak Bihar megye vezetői is.

A kivitelezők ígérete szerint 2020-ban, mire a magyarországi M4-es autópálya a román-magyar határig ér, a Bihar megyei szakasz is elkészül. Az útépítés áfa nélkül 134,22 millió lejbe kerül, a költségeket az Európai Unió forrásaiból biztosítják. A konzorciumnak négy hónap áll rendelkezésére a kivitelezési tervek elkészítésére, és 15 hónap az út megépítésére.

A munka Bihar község és Kügypuszta, valamint a magyar határ közötti mezőn zajlik majd. Az autópálya Bihartól északra metszi a 19-es főutat, és ott egy csomópontot is kiépítenek, öt be- és kijárattal, illetve felüljáró épül majd a Nagyvárad és Szatmárnémeti közötti vasútvonal fölött is.

Jön a következő szakasz is

Bihar megyében három részre bontották az észak-erdélyi autópálya Bors és Berettyószéplak közötti, 60 km-es szakaszát. Ennek első, Berettyószéplak és Bisztraterebes közötti, 26,3 kilométeres ütemének kivitelezését még nem ítélték oda. A második, Bisztarterebes és Bihar közötti szakaszt szintén a román-szlovák cégcsoport nyerte el, ám ezt a döntést a Strabag megóvta.

Narcis Neaga elmondta: az óvásokat elbíráró országos testület (CNSC) elutasította a Strabag óvását. Ha a cég péntekig nem fordul bírósághoz, aláírhatják a következő, 28,5 kilométeres szakasz kivitelezési szerződését is.

Az A3-as autópálya a magyarországi M4-eshez fog csatlakozni. A pályaépítést az amerikai Bechtel társaság kezdte el, és a Bors-Berettyószéplak szakaszon a munkálatok mintegy felét végezte el 2013-ig, amikor a román állam szerződést bontott vele. 2015 áprilisában egyszer már nyertest hirdetett a Bors-Berettyószéplak szakasz megépítésére kiírt pályázaton, de az akkori nyertes hozzá sem kezdett a munkához, és 2016 novemberében a szerződés felbontását kérte.

Kapcsolódók

Kimaradt?