Jövő évi költségvetés: mit tartogat a tarsolyában a kormány?

Ezen a héten nem kerül a tervezet a kormány elé, így valószínű, hogy idén már nem fogadja el a parlament a jövő évi költségvetést – jelentette ki szerdán Eugen Teodorovici pénzügyminiszter. A tárcavezető azért néhány számot már elárult a hírtelevíziókban.

Eszerint 2019-ben is 5,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, az államháztartási hiányt pedig 3 százalék alatt tartják. Eugen Teodorovici szerint jövő évben a GDP eléri a 1022 milliárd lejt. Az egészségügyre 8, a tanügyre 15 százalékkal többen szán a kormány.

A gazdasági elemzők szerint túlzottan optimista a kormány 5,5 százalékos célkitűzése. Laurian Lungu elemző szerint a kormány arra számít, hogy a nyugdíjak és a bérek emelésével ráerősíthet a fogyasztásra, ám meglátása szerint Európában már mutatkoznak a gazdasági lejtmenet jelei, így nehezen tartható a kabinet elképzelése. Az elemzők jövő évre 3,5-4,5 százalékos bővülésre számítanak. Hogy ennél nagyobb legyen a gazdasági növekedés, komoly befektetésekre lenne szükség, ám ez idén is messze alulmaradt a várakozásoktól.

Idén a bérekre a GDP 9 százaléka megy el, tavaly ezek a kiadások 25,4 százalékkal voltak alacsonyabbak, ráadásul 2019-ben újabb béremeléseket harangozott be a kormány. Idén az első tíz hónapban a személyzeti kiadások a GDP 7,4 százalékát tették ki, a beruházásokra a bruttó hazai termék 1,7 százalékát fordították. Ez utóbbiba beletartoznak a katonaságra fordított kiadások, így a tényleges befektetésekre a GDP kevesebb mint 1 százalékát jutatta az első tíz hónapban a Dăncilă-kabinet. A pénzkiáramlás idén rekordot döntött, a külkereskedelmi mérleghiány elérte a 11,8 milliárd eurót.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?