Nagy a mozgolódás Erdélyben és Bánságban: egyre több város fogna össze

Négy erdélyi és bánsági – Déva, Gyulafehérvár, Nagyszeben és Resicabánya – jelezte, hogy csatlakozna az Arad, Kolozsvár, Nagyvárad és Temesvár által létrehozott Nyugat Szövetségéhez (AVE). Sőt Nagybánya polgármestere is bejelentette: Észak-Erdély Provincia néven társulást hoz létre több Máramaros, Szatmár, Szilágy és Beszterce megyei önkormányzat.

Ösztönzőleg hatott Erdélyben és a Bánságban a bukaresti központosító politikát megelégelő, nagy költségvetésű önkormányzatokra Arad, Kolozsvár, Nagyvárad és Temesvár gazdasági társulása. Déva, Gyulafehérvár, Nagyszeben és Resicabánya polgármestere is bejelentette, hogy csatlakozna a négy nagyváros által a múlt hét végén létrehozott Nyugat Szövetségéhez (AVE).

Mint ismert, a négy település a vezetőik bejelentése szerint azért fogott össze, hogy közösen segítsék elő a térség fejlődését, és hívjanak le európai uniós forrásokat. Közös terveik között szerepel többek között az észak-erdélyi, a Via Carpathia és a Temesvár-Belgrád autópályák megépítésének a felgyorsítása, a városokat összekötő nagysebességű vasútvonal megépítése, a környezetkímélő mobilitás növelése a városok metropoliszövezetében vasút-, metró-, villamos-, trolibusz- és villanymotoros autóbuszvonalak kiépítésével. Közölték, hogy Nyugat Szövetség nyitott más települések csatlakozására is.

Gyulafehérvár polgármestere, Mircea Hava elsők között jelezte a város csatlakozási szándékát. A G4Media.ro-nak elmondta, a lépés politikai válasz arra, hogy a „kormány azt szeretné: sikátorokon közlekedjünk, ne utcákon”. Közölte, hogy kész megosztani a Nyugat Szövetséggel Gyulafehérvárnak az uniós alapok lehívásában szerzett tapasztalatát.

Nagyszeben polgármestere, Astrid Fodor azt nyilatkozta a Turnul Sfatului portálnak: a Nyugat Szövetségéhez történő társulás elsősorban az A1-es autópálya befejezésének perspektívájából lenne fontos a városnak. „Meggyőződésem, hogy ez az összefogás egy konstruktív kezdeményezés, amelynek célja az uniós alapok hatékonyabb lehívása” – mondta az elöljáró.

Resicabánya polgármestere, Ioan Popa szerint a város fejlődése szempontjából lenne fontos csatlakozni az AVE-hez. Szerinte a Arad és Nagyvárad településfejlesztési tapasztalataiból Resicabánya is sokat tanulhatna.

Déva polgármestere szerint a 70 ezres lakosú városnak hatalmas előnyt jelentene, ha a Nyugat Szövetség tagjává válna. „Egy város nem viselkedhet szigetként, és szüksége van a többi településsel való összekapcsolódásra az autópályák és a gyors vasút-hálózatok révén” – nyilatkozta Sorin Oancea az alba24.ro portálnak.

Még zártkörű marad. A Nyugat Szövetsége azonban egyelőre csak hosszú távon teszi lehetővé más városok csatlakozását, egyelőre zárkörű marad – nyilatkozta Temesvár polgármestere. Nicolae Robu szerint már PSD-s polgármesterek is megkeresték őket a csatlakozási szándékkal. „Ha hajnalra megszaporodnánk, magát az alapötletet kompromittálnánk” – fogalmazott a bánsági elöljáró. Korábban Ilie Bolojan nagyváradi polgármester is úgy fogalmazott: előbb szeretnének konkrétumot is letenni az asztalra, utána nyitnának a többi város felé.

Ébredezik Észak-Erdély is

Nagybánya polgármesterét is megihlette a Nyugat Szövetség megalakulása. Cătălin Cherecheș kedden bejelentette, hogy 2019. január 15-én Észak-Erdély Provincia néven társulást hoz létre több Máramaros, Szatmár, Szilágy és Beszterce megyei önkormányzat. E társulás célja szintén a régió fejlesztése, a települések összefogása révén.

Az Észak-Erdély Provincia tagja lenne a mind a négy megyeszékhely, illetve a városok és municípiumok önkormányzatai. Nagybánya polgármestere hangsúlyozta, nem a Nyugat Szövetséget kívánják lemásolni a társulásukkal. „Nincsenek politikai szándékaink, csupán fejleszteni szeretnék Észak-Erdélyt. Az a célunk, hogy a régiónk nem csak Románia, hanem Európa meghatározó térsége is legyen” – fogalmazott az elöljáró.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?