Visit Harghita! Egy helyen megtalálható Hargita megye turisztikai kínálata

Székelyudvarhelyen, a Harghita Business Center inkubátorházban mutatták be Hargita megye egyetlen olyan háromnyelvű, ingyenesen letölthető turisztikai telefonos alkalmazását, amely egy helyre koncentrálja a turisztikai látnivalókat, élményt nyújtó lehetőségeket, értékes információkat. A digitális idegenvezetésre is alkalmas applikációt az INSiGHTS nemzetközi projekt részeként készítette el Hargita Megye Tanácsa.

Hargita megyének számtalan turisztikai adottsága és kínálata van, eddig azonban nem létezett olyan felület, amely mindezt magában foglalta volna. A Visit Harghita telefonos alkalmazás az első olyan megyei turisztikai applikáció, amely széles körű információt nyújt a szálláshelyekről és gasztronómiáról, szabadidős lehetőségekről, eseményekről, valamint különböző turisztikai szolgáltatásokról. Mindemellett az alkalmazás különlegessége, hogy hangos útikalauzt is tartalmaz, amelynek segítségével az érdeklődők szórakozva ismerhetik meg a megye látványosságait, festői tájait és épített örökségét. Jelenleg ez az első megyei turisztikai alkalmazás az országban, amelyben hangos útikalauz is van.

A székelyudvarhelyi Harghita Business Centerben december 12-én tartott turisztikai konferencián részt vettek Kovászna és Maros megye turisztikai szakemberei, akik a Visit Covasna és a Visit Mureș mozgalomról beszéltek, Sándor Barna megyei tanácsos pedig a Székelyföldi gasztrotérképet mutatta be, amelynek az a célja, hogy százötven kiváló éttermet tegyen elérhetővé egy helyen online és nyomtatott változatban, ezzel is segítve mindazokat, akik egyedi és különleges kulináris élményekre vágynak itt Székelyföldön.

Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke üdvözlőbeszédében kifejtette, hogy Hargita megye turizmus szempontjából jó helyzetben van, hiszen értékeket mutat fel, csak meg kell tudni mutatni ezt a mai kommunikációs zajban. „A hangsúlyt a turisztikai sokszínűségre kell helyezni, ennek összehangolása kihívást jelent, de ebben segít a most bemutatott eszköz” – mutatott rá az alelnök.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke úgy látja, nyugodt erő jellemzi a megye turizmusának fejlesztését, amihez az évek során rengeteg tudást sikerült behozni partnerségek, pályázatok révén, és újra megerősödött a megyei tanács turizmussal foglalkozó csapata. Kiemelte az INSiGHTS projektet, amely szerinte a megyei tanács egyik legsikeresebben lebonyolított pályázata ebben az ágazatban. „Az elvetett búzából még csak néhány szökkent szárba, de a Hargita megyei búzatábla nagy, és hamarosan beérik a termés” – fogalmazott köszöntőjében a megyeelnök, és utalt arra, hogy Hargita megyében odafigyelnek arra, hogy a lebonyolított projekteknek legyen folytatásuk.

Lázár Zoltán, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának külgazdasági attaséja elmondta, hogy Magyarország nagy hangsúlyt fektet a turizmusra, és projektjeiket remélhetőleg Székelyföldön is meg tudják valósítani, a helyi közösségekkel együtt. „Ez az alkalmazás jól bemutatja Székelyföld látványosságait, remélem, minél több vendég látogat ide családjával együtt. Jöjjenek, mert bőven van mit látni, ízlelni ebben a térségben” – fogalmazott az attasé.

A konferencia csúcspontját a Visit Harghita telefonos alkalmazás bemutatása jelentette, amely a bejelentés pillanatától már elérhető és ingyenesen letölthető az alkalmazásokat tömörítő virtuális áruházból. Mint Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának a projekt lebonyolítását koordináló alelnöke elmondta, az applikáció és a hozzá tartozó webes felület segítségével az idelátogatók ötleteket gyűjthetnek testreszabott utazásaik létrehozásához, segítséget, tanácsokat kérhetnek idegenvezetőktől, értékelhetik többek között a vendéglátó egységeket, könnyen kapcsolatba léphetnek a szolgáltatókkal, és elmenthetik kedvenc helyeiket.

Az alelnök szerint kettős premier ez Hargita megyének, hiszen az első olyan turisztikai alkalmazást indították ma el, amely a megye kínálatát egy helyen tálalja, illetve az országban az első olyan megyei turisztikai alkalmazás, amely hangos idegenvezetővel rendelkezik. „Azért kiemelkedő jelentőségű ez a megvalósítás, mert az idelátogatók számára könnyen elérhető, könnyen tervezhető, és könnyű kapcsolatfelvételi lehetőséget kínál. Mi nem a nyugati országok turizmusával szándékszunk versenyezni, hiszen vidékünknek sem az adottságai nem olyanok, sem pedig a fejlettsége. Mi azt mutatjuk meg, és azt kínáljuk, amiben Hargita megye különbözik a világ más térségeitől, amitől egyediek vagyunk a világon, Európában vagy az országban” – mondta.

Az alkalmazás elkészítésére a szebeni Eventya céggel szerződtek, amely már számos hasonló felületet fejlesztett, többek között a Temes és Kovászna megyei, valamint nagyszebeni és brassói alkalmazást is. Az adatgyűjtés és a koncepció kialakítása nagyrészt az idén történt, amit a cég és a megyei tanács munkatársai Csík-, Udvarhely- és Gyergyó-térségi szakemberekkel, a megyében működő egyetemek turisztikai karának tanáraival, fotósokkal, vendéglátókkal és a Székelyföldi Turisztikai Desztinációmenedzsment Klaszter vezetőtanácsával szoros együttműködésben valósított meg.

Folyamatos konzultációk követték egymást az applikáció struktúráját, felépítését, valamint vizuális elemeit illetően Hargita megye turisztikai szakembereivel, bevonva egyetemi elöljárókat, a turisztikai desztinációmenedzsmenttel foglalkozók szervezetét, a Hargita megyében működő turisztikai információs irodák képviselőit, polgármesteri hivatalokat, önkormányzati fejlesztési társulásokat (Hargita, Hargita-hegység, Csomád–Bálványos), az ugyancsak a megyei tanács által létrehozott Hargita Megyéért Egyesületet, a Hargita Megyei Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálatot, hivatásos fényképészeket és vállalkozókat.

Az applikáció a Hargita Megye Tanácsa által európai uniós finanszírozással lebonyolított, a lassú, zöld és egészséges turizmust célzó INSiGHTS pályázat részeként készült. A Visit Harghita alkalmazás ingyenesen letölthető az App Store-ból, valamint a Google Play áruházból. A projekt célja, hogy a megye turisztikai kínálatának egy helyen való megjelenítésével megkönnyítse a turizmus fejlődését. Ennek okán az applikációt folyamatosan aktualizálják majd a közelgő eseményekkel, friss információkkal és utazási tippekkel.

Hargita Megye Tanácsa az INSiGHTS projektben partnerként vesz részt, a Duna Transznacionális Program keretében. A projekt futamideje 30 hónap, 2017. januártól kezdődően. Célja a természeti és kulturális örökség fenntartható használata azáltal, hogy a zöld (green), lassú (slow) és egészséges (healthy) típusú turizmusra fektetik a hangsúlyt, ugyanakkor kidolgoznak olyan stratégiákat és IT-eszközöket, amelyek segítségével biztosítani tudják a szolgáltatások elérhetőségét a projektpartner régiókban. A várható eredmények között szerepel, hogy a partnerek nyolc integrált fenntartható turisztikai stratégiát dolgoznak ki közös iránymutatások alapján, amelyeket majd a teljes Duna régióban használhatnak. A projektről további információt itt olvashat

Kimaradt?