Ismét módosították a dátumot: most már ekkor csatlakozhatunk az euróövezethez

Realista elképzelések szerint 2024-2026 körül történhet meg Románia átállása az euróra. Az erre vonatkozó célkitűzésről elsöprő többséggel szavazott kedd este az euróra való áttérést előkészítő bizottság, amely a Victoriei-palotában ülésezett, Viorica Dăncilă miniszterelnök jelenlétében. Korábban a PSD-ALDE kabinet 2022-e tűzte ki ezt a dátumot. 

A kormány közleménye szerint a megbeszélésen az Európai Unió hivatalos fizetőeszközére való átállás előkészítéséhez szükséges dokumentumokról tárgyalt a testület. Az euróra való átállás országos tervének alapjául szolgáló jelentés a parlamenti pártokkal, Mugur Isărescu jegybank-kormányzóval, a Román Akadémia vezetőségével, államelnöki tanácsosokkal, szakszervezeti vezetőkkel, a versenyszféra képviselőivel és más szervezetekkel való konzultációk során jött létre - derül ki a közleményből. 

"A bizottság tagjainak túlnyomó többsége egyetértett abban, hogy realista célkitűzésként a 2024-2026 körüli időszak jelölhető ki Románia euróövezethez való csatlakozására" - tájékoztat a kormány. Az említett dokumentum felméri a romániai gazdaság euróövezethez való csatlakozására való felkészültségét, és különböző forgatókönyveket vázol fel a bruttó hazai termék (PIB) növekedési ütemére vonatkozóan. 

A felkészültséghez hozzátartozik a reális konvergencia elérése, a versenyképesség növelése, fenntartható gazdasági növekedés. Nagyon fontos ugyanakkor, hogy előkészítő lépésként Románia csatlakozzon az európai árfolyam-mechanizmushoz (ERM II) - szögezi le a közlemény, amely arról is tájékoztat, hogy politikai nyilatkozatot fognak a parlament elé terjeszteni az euróra való átállás országos tervének felvállalásáról. 

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?