Okosan és olcsón oldották meg a közintézmények fűtését több háromszéki faluban

Háromszék országos szinten élen jár az energetikailag önellátó mintatelepülések kialakítása tekintetében.

Nemrégiben a MIÉRT Akadémia keretében az innováció díjával kitüntetett Green Energy biomassza-klaszter mintafalvakat alakított ki a háromszéki Esztelneken és Gelencén, ahol a lakosság bevonásával összegyűjtik a fahulladékot. Ezt beőrölik, és a biomasszát a helyi közintézmények fűtéséhez használják.

Emellett ezekben a mintafalvakban lakossági tájékoztató pontok működnek, Eszteleneken kijelölték azt a telephelyet, ahová a lakosok lerakhatják a fahulladékot. A kezdeményezéshez számos település csatlakozott, így Bölön, Zabola, Árkos, Csíkszentdomokos, Bodzavám, Bereck, Lókod és Tusnád.

Vajda Lajos, a sepsiszentgyörgyi Green Energy biomassza-klaszter elnöke elmondta, a 2016-os BioVill projekt másik fontos megvalósítása, hogy helyi megoldás alapján okos biomassza-kazánokat kínálnak, amelyeket már egyre többen kezdtek el használni. Jelenleg a térség négy megyéjében 175 kisebb-nagyobb biomassza-fűtésrendszer működik közintézményeknél, polgármesteri hivatalokban, iskolákban, pékségeknél, fűrésztelepeken, panziókban és magánházaknál, ezek összesen 20 megawatt energiát termelnek faőrlemény felhasználásával.

Most, amikor a tűzifa ára elképesztően magasra ugrott, érdemes a hatékony tüzelésre figyelni – mutatott rá Vajda Lajos, aki szerint a legelő- és patakmeder-takarításából származó ágak, bokrok, gyümölcsösökből származó nyesedékek és más fahulladékok őrléséből előállított biomasszát egy község elő tudja teremteni, ha erre van nyitottság. A Green Energy Klaszter lobbizik folytat a kormánynál annak érdekében, hogy a fahulladék felhasználása legyen államilag támogatott tevékenység.

A háromszéki biomassza-laszter elnöke elmondta, a napokban Brüsszelben zárták le a 2016-ban elindított BioVill nevű támogatási programot, viszont januárban egy újabb projektet indítanak. Az Agro Bio Heat projekt célja a mezőgazdasági hulladék és a legelőtakarításból származó fűtőanyag hasznosítását célozza – mondta Vajda Lajos.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?