Gazdaság

 • Megduplázódott a használt lakások kínálata Bukarestben

  Januárban kétszer annyi használt lakást kínáltak eladásra Bukarestben, mint 2012 decemberében arra a hírre, hogy a decemberben hivatalba lépett második Ponta-kormány csak az új építésű lakások vásárlását szándékszik hitelgaranciával támogatni - írta csütörtökön az Agerpres hírügynökség egy bukaresti ingatlanügynökség felmérését idézve.
 • Három ipari parkja is lesz Háromszéknek

  Ipari parkot létesítenek Kézdivásárhelyen az egykori Amidon gyár volt szennyvíz ülepítője helyén. Bokor Tibor, a céhes város polgármestere kedden, Bukarestben írta alá a 6,5 hektáron fekvő létesítmény finanszírozási szerződését. 
 • RMDSZ: átgondolatlan a gazdák fokozott megadóztatása

  Az RMDSZ szerint "átgondolatlan" a kormánynak a gazdák fokozottabb megadóztatásáról hozott döntése, amely február 1-jétől lép hatályba - jelentette ki kedden Kelemen Hunor szövetségi elnöke.
 • IMF: 1,5 százalékos növekedés várható idén

  Romániában az idén 1,5 százalék körüli gazdasági növekedésre lehet számítani, az éves infláció mértéke pedig várhatóan 3,5 százalék körül mozog majd - jelentette be Erik de Vrijer, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) bukaresti küldöttségének vezetője kedden.
 • Meghalt Pánczél Zoltán, a Fornetti romániai atyja

  Elhunyt hétfő hajnalban Pánczél Zoltán temesvári vállalkozó, Magyarország tiszteletbeli konzulja, a Fornetti-termékek romániai forgalmazója.
 • Tiltakoznak a "dézsma" ellen a székely gazdák

  „Ez hatalmas terheket ró a gazdákra. Máris azon gondolkodnak az emberek, hogy hagyják abba az egészet" – jelentette ki hétfőn a maszol.ro-nak Ferencz Tibor. Csíkszépvíz negyven hektáron gazdálkodó polgármesterét az agrártevékenységek adózási rendszerének február elsejétől bevezetett módosításáról kérdeztük.
 • Megduplázná az RMDSZ az észak-erdélyi sztráda finanszírozását

  Az észak-erdélyi autópálya befejezésére, afogyatékkal élők gondozóinak juttatásaira és a vidéki infrastruktúrafejlesztésre szánt összegeket növelné az RMDSZ a költségvetési tervezethez benyújtott módosító indítványaiban – tudtuk meg Erdei D. István képviselőtől.
 • Románia túllépte az IMF-fel szemben vállalt hiánycélt

  Románia túllépte a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) szemben vállalt államháztartási hiánycélt, mivel a deficit a bruttó össztermék 2,5 százalékát tette ki tavaly a korábban vállalt 2,2 százalékhoz képest – derül ki a román pénzügyminisztérium pénteki közléséből.
 • Rekordévet zárt az osztrák idegenforgalom

  Rekordot döntött a vendégéjszakák és az üdülővendégek száma 2012-ben Ausztriában - közölte pénteken az osztrák statisztikai hivatal.
 • Borboly: Pontáék tönkreteszik a falusi gazdálkodókat

  „Victor Ponta kormánya kimutatta foga fehérjét az adótörvények módosításánál. Azokra telepít extra sarcot, akiket a nagy multinacionális élelmiszer-ipari vállalatok, a felvásárlási monopóliumok és Romániát hátrányosan érintő európai uniós jogszabályok már így is a tönk szélére juttattak: a falusi gazdálkodókra” – írta pénteki közleményében Borboly Csaba.
 • Elfogadta a kormány az idei költségvetés tervezetét

  1,6 százalékos gazdasági növekedéssel, 4,3 százalékos inflációval, 2,1 százalékos deficittel és 4,5 lejes euróárfolyammal számol a kormány szerdai ülésén elfogadott költségvetéstervezet, amelynek vitáját hamarosan elkezdi a parlament.
 • Restitúció: nincs költségvetési keret a kárpótlásokra

  A kommunizmus idején elkobzott ingatlanok volt tulajdonosainak érdekeit védő egyesület elégedetlen azzal, hogy a román kormány által elfogadott idei költségvetés-tervezetben nincs előirányozva pénzkeret a kárpótlások kifizetésére.
 • Fizetésképtelenné nyilvánítják az Oltchim vállalatot

  Fizetésképtelenné nyilvánítják az állami tulajdonban lévő Oltchim vegyipari üzemet, amely jelentős adósságokat halmozott fel – közölték szerdán hírügynökségek.
 • Jóváhagyták a nyugdíj- és a minimálbéremelést

  Keddi rendkívüli ülésén sürgősségi rendeletekben jóváhagyta a kormány a miniszterelnök által korábban bejelentett intézkedéseket, köztük a nyugdíj és a minimálbér megemelését. Megnövelt kiadásait új adónemek bevezetésével fedezné a Ponta-kabinet.
 • Az orbáni gazdaságpolitikát követi Victor Ponta

  A bankokat és a telekom cégeket még megkímélte, de az energetikai óriáscégeket már különadó kivetésével sarcolja meg a Ponta-kormány. Az intézkedés várhatóan a lakossági energiaszámlákon is megmutatkozik, ám ez az ára a minimálbér- és nyugdíjemelésnek. A kormányfő hétfőn este beszélt terveiről.
 • Különadót vetnek ki az energia- és a bányavállalatokra

  A kormány több különadó bevezetését tervezi februártól energiaipari, valamint természeti és ásványi kincseket kitermelő vállalatoknál, amiből 2014 végéig várhatóan mintegy 470 millió euró bevétel folyhat be az állami költségvetésbe.
 • Társadalombiztosítási büdzsé: nő a nyugdíjpont értéke

  A nyugdíjpont a jelenlegi 732 lejről 762 lejre emelkedik visszamenőleg január elsejétől – derül ki a társadalombiztosítás idei költségvetésének hétfőn közzétett tervezetéből.
 • Járatokat indít Marosvásárhelyről a Ryanair

  A Marosvásárhelyi Transilvania Repülőtér vezetőségének a Maros megyei tanáccsal közösen sikerült szerződést kötnie a Ryanairrel, Európa egyik legolcsóbb fapados légitársaságával.
 • Világbank: idén 1,6 százalékkal nő a román gazdaság

  A Világbank prognózisa szerint jövőre 1,6 százalékkal növekedik a román gazdaság, tavaly a növekedés becsült értéke 0,6 százalékos volt.