Újabb cégek kaptak állami pénzeket nagyberuházásokra

További öt cég részesül állami támogatásban nagyberuházások ösztönzésére - közölte hétfőn Eugen Teodorovici pénzügyminiszter. Ezzel tizennégyre emelkedett a programba bevont vállalatok száma, a kormány összesen csaknem 860 millió lejt különített el erre a célra.

Az új szerződéseket a Victoria-palotában írták alá. Az eseményen jelen lévő Viorica Dăncilă miniszterelnök emlékeztetett: ez a második kiírás, az elsőben kilenc vállalatot vontak be a programba. "November elején összesen 1,3 milliárd lej értékű beruházási projektet támogatott a kormány, most újabb egymilliárd lej körüli befektetésről van szó. (...). A 14 projekt révén összesen mintegy 3300 új munkahely létesül" - mondta el a miniszterelnök.

Viorica Dăncilă szerint nagy az érdeklődés a támogatások iránt, ezért a kormány azt tervezi, hogy jövőre 1,6 milliárd lejes büdzsével folytatja a programot, ami nagyjából négymilliárd lejes beruházást jelent. Az öt, most bevont cégből négy az autógyártás területén tevékenykedik.

Eugen Teodorovici közölte: összesen több mint ötven cég nyújtott be pályázatot. "A 14 aláírt szerződés, 800 millió lejes állami támogatással, 2,3-2,4 milliárd lejes beruházást generál" - mondta a pénzügyminiszter. Hozzátette: tovább egyszerűsítik a pályázási feltételeket.

A tárcavezető szerint a 2015-ben indított program első évében hét, a következőben négy céget támogattak, 2017-ben egyet sem, idén pedig tizennégyet. Hétfőn a következő cégek kaptak támogatást: Automobile Dacia Rt., Sogefi Suspensions Eastern Europe Kft., Swoboda Sibiu Kft., Martur Automotive Seating and Interiors Kft., Omnia Europe Rt. 

Kimaradt?