Ekkora támogatást ad az Európai Bizottság a sertéspestis megfékezésére

34,27 millió eurós támogatással járul hozzá az Európai Bizottság (EB) az afrikai sertéspestis terjedésének megakadályozása érdekében hozott intézkedések költségeihez - közölte pénteken Petre Daea mezőgazdasági miniszter.

A tárcavezető szerint a romániai hatóságok által 2018 júniusa óta hozott sürgősségi intézkedések összesen mintegy 45,705 millió eurós költséggel jártak. Az EB által megítélt 34.278.750 eurós támogatás az összeg 75 százalékát teszi ki. Az afrikai sertéspestis 2017 júliusában tűnt fel először Romániában, Szatmár megyében, idén azonban az ország két régiójában, az északnyugatiban és a délkeletiben is nagyon elterjedt. 

Az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA) legutóbbi jelentése szerint tizennyolc megye 294 településén 1124 afrikaisertéspestis-gócot tartanak nyilván. Ez idáig 361.719 sertést pusztítottak el. Országszerte 7953 tulajdonost kártalanítottak, nekik összesen 205,65 millió lej kártérítést utaltak. 

Továbbra is Tulcea megyében van a legtöbb, 570 fertőzési góc, Ialomiţa megyében 125, Brăila megyében 117, Călăraşi megyében 100, Konstanca megyében 88 helyen ütötte fel a fejét a betegség. Az ANSVSA felhívja a figyelmet, hogy a sertéspestissel való fertőzés gyanúját azonnal jelenteni kell, az állatokat pedig meg kell semmisíteni.

Az afrikai sertéspestis az emberre nem ártalmas, ám a megfertőződött állatok kivétel nélkül elpusztulnak. A betegséget nem lehet kezelni, és nem létezik védőoltás sem ellene, csak a szigorú állategészségügyi előírások betartatásával lehet elejét lehet venni a kór terjedésének. 

Kapcsolódók

Kimaradt?