Erdőgazdálkodási javaslatcsomag készül az Európai Bizottságnak

A helyi fából való való építkezést támogatja Hargita Megye Tanácsa, és a megye gazdasági stratégiájában kiemelt szerepet szán a faiparnak – mondta Borboly Csaba megyeelnök a Robinwood Plus európai uniós projekt keretében március 26–27-én a franciaországi Limoges-ban megrendezett konferencia keddi megnyitóján, amelyen egy Európai Bizottságnak szóló javaslatcsomagot dolgoztak ki a résztvevők.

A hatékony erdőgazdálkodásról, a fafeldolgozásról és kapcsolódó területekről szóló Robinwood Plus európai uniós projekt utolsó évéhez érkezett. Romániai partner Hargita Megye Tanácsa, részt vesz még Liguria régió (Olaszország, projektvezető), továbbá Limousin Regionális Tanácsa (Franciaország) Kainuu Regionális Tanácsával (Finnország) és Calabria régióval (Olaszország) együtt. A Robinwood Plus alprojektjeit már lebonyolították, e nemzetközi pályázatok eredményeként öt Hargita megyei önkormányzat jutott támogatáshoz: Gyergyócsomafalva, Gyergyóremete, Madéfalva, Oroszhegy, Szentegyháza.Limoges2013marc26 BorbolyCs

A partnerek a tapasztalatok, tanulságok összefoglalásaként javaslatokat fogalmaznak meg az Európai Bizottságnak az erdőgazdálkodás, fafeldolgozás, erdei turizmus, biodiverzitás, biomassza felhasználása és környezeti nevelés témakörében. E javaslatokat és irányelveket a március 26–27. között rendezett nemzetközi konferencián dolgozták ki, vitatták meg a franciaországi Limoges-ban, Limousin tartomány fővárosában. A jelentés júniusig ölt végleges formát, amikor is Brüsszelben bemutatják a Bizottságnak.

A konferencia keddi megnyitóján részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is. Elmondta, hogy a megyei tanács bátorítja a helyi fából való építkezést, modern, energiatakarékos, ugyanakkor hagyományos módszerekkel készülő házak építését, ez vonatkozik a középületekre is. Helyi alapanyagok felhasználásával a szociális problémákon is lehet segíteni, hangsúlyozta a megyeelnök, ezért szerinte a szakoktatásban a faipar felé kell irányítani a fiatalokat.

„Hargita megye számára tavaly új gazdasági stratégiát dolgoztunk ki, amelynek fő pillérei a turizmus, az erdőgazdálkodás, a helyi jó minőségű élelmiszerek előállítása és a megújuló energia. A Robinwood Plus projekt mindegyik téren segít bennünket” – mondta Borboly.

A Robinwood Plus projekt fő célja az erdők sokoldalú szerepének növelése a gazdasági fejlődésben, a környezetvédelemben és az életminőség javításában a vidéki területeken. Hivatalosan 2010 januárjában indult, teljes időtartama 48 hónap, 2013 decemberében ér véget. Összköltségvetése 3 063 463,56 euró, ezt részben az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) támogatta, részben pedig a partnerek. A Robinwood Plus résztvevői tapasztalatcsere révén szeretnék kiegyenlíteni a partner régiók közti fejlettségi szintkülönbségeket.

A kerekasztal-beszélgetéseken Hargita megyéből részt vett Miklóssy Ildikó projektmenedzser, Hargita Megye Tanácsa Energiatakarékossági Közszolgálatának vezetője, Becze István megyei tanácsos, valamint Bajkó Tibor a gyergyói ARBOR Vállalkozók Szövetsége részéről. Miklóssy Ildikó hozzászólásában megemlítette Hargita megye gazdaságfejlesztési stratégiáját, amelyben kiemelt szerepet kap a fából való építkezés támogatása, például önkormányzatok közbeszerzéseinél előnyben részesülnek a helyi faanyag felhasználásával készülő épületek.

A stratégia megvalósítása során Hargita megyében létrehozzák térségenként, majd átfogóbb, megyei szinten is a faipari vállalkozók egyesületét, és erősítik az erdőtulajdonosok, faipari vállalkozók, valamint önkormányzatok közti kommunikációt, utóbbi célra, a személyes találkozók szervezésén kívül, online felületet is létrehoznak, katalógust állítanak össze, és támogatják a faipari szakoktatást.

 

Kimaradt?