Hétfőtől teljesen szabad a pálya az e-kereskedelemben

Érvénybe lépett hétfőtől az az uniós rendelet, amely megszünteti a területi alapú korlátozásokat az e-kereskedelemben - olvasható a HVG-n. 

Az uniós polgároknak többé nem kell aggódniuk amiatt, ha valamelyik weboldal letiltja vagy átirányítja őket – vagy elutasítja bankkártyájukat – csak azért, mert máshonnan származnak vagy más uniós országban tartózkodnak. Bárhol tartózkodjanak is az EU területén, az új uniós rendeletnek köszönhetően más tagállamban székhellyel rendelkező kereskedők által kínált árukhoz és szolgáltatásokhoz is hozzáférhetnek majd. Az új szabályok így több lehetőséget biztosítanak mind a fogyasztók, mind a vállalkozások számára az EU belső piacán.

2015-ben még a weboldalak 63%-a nem engedte, hogy a vásárlók más uniós országból vásároljanak. Ennek következtében a külföldön online vásárlást bonyolítani kívánó fogyasztók közel kétharmada nem tudta sikeresen befejezni a tranzakciót.

Az új szabályozás versenyképes árakat és szélesebb választékot biztosít. Ugyanakkor a vállalkozások ügyfélköre az országhatároktól függetlenül fog bővülni. A rendelet végrehajtása a tagállamok feladata.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?