Bill Gross: egy hete van Európának

A világ legnagyobb kötvényalapjának kezelője, Bill Gross szerint, ha az Európai Központi Bank egy héten belül nem dönt a periféria országok kötvénypiacain a beavatkozásról, akkor piac egy része és a Pimco sem fog hinni az olasz és spanyol kötvényekben.

A csütörtöki a csalódást okozó Mario Graghi sajtótájékoztató után komoly hozamemelkedés bontakozott ki, a spanyol hozam megint 7 százalék fölé emelkedett. A szakember szerint a türelem már valószínűleg elfogyott, az ördögi kör beindulását csak a jegybanki beavatkozás állíthatja meg - írja a Bloomberg.

A spanyol és olasz kötvényhozamok jelentősen emelkedtek tegnap, az Európai Központi Bank elnöke, Mario Draghi ugyanis nem jelentett be konkrét intézkedést az adósságválság kezelésére, miközben egy hete még arról volt szó, hogy minden lehetséges eszközt felhasználnak.

Igaz beszélt arról, hogy a kormányokkal közösen kötvényvásárlásokat indítanának, azonban hozzátette, hogy a németeknek fenntartásaik vannak a közös beavatkozást illetően.{loadposition OTP}

A spanyol 10 éves államkötvény hozama újfent átlépte a 7 százalékos értéket, Bill Gross szerint a piac türelme valószínűleg már elfogyott. A befektetők számára nem kell messzire menni rossz példákért, elég csak a görög, a portugál vagy az ír esetet hozni, és a hasonlóság nyilvánvaló.

Az ördögi kör megállíthatatlan, hiszen a bizalom megingása a kötvényhozamokat emeli, egy adott szint felett az adósság fenntartása válik kérdésessé, amiért a hitelminősítők is leminősítéssel reagálnak. Innen pedig már csak egy lépés, hogy a piac elveszítse a bizalmát.

Kimaradt?