Felmérés: elbocsátásokkal fog járni a minimálbéremelés

Kénytelen lesz alkalmazottainak egy részt elbocsátani a kis- és középvállalkozások 53 százaléka, amennyiben megemelik a minimálbért - derül ki a Kis-és Közepes Vállalkozások Országos Tanácsának frissen végzett felméréséből. A megkérdezett vállalkozók 44 százaléka szerint a termelékenység rovására fog menni a minimálbéremelés, 36 százalékuk szerint a termékek és a szolgáltatások ára emelkedni fog.

A cégvezetők 47 százaléka úgy nyilatkozott, hogy egy 50 lejes emelést tudna bevállalni, és mindössze a megkérdezettek 5,3 százaléka mondta azt, hogy több mint 200 lejt tudna erre szánni. Arra a kérdésre, milyen más lépésekkel lehetne a minimálbért növelni, a legtöbb cégvezető szerint ezt az adók csökkentésével vagy a minimálbér teljes adómentesítésével, a befektetések ösztönzésével és a bürokrácia csökkentésével lehetne elérni.

A felmérés november 13-23. között készült 963 cégvezető megkérdezésével. Jelenleg a 6,4 millió alkalmazottból 2,1 milliót hivatalosan minimálbérrel fizetnek.

Bár korábban a kormány többször is beharangozta, idén december elsejétől a jelenlegi bruttó 1900 lejről 2080 lejre, illetve 1900 lejről 2350 lejre nő (a felsőfokú végzettséggel, illetve a több mint 15 éves munkatapasztalattal rendelkezők esetében) az országos bruttó minimálbér összege, Eugen Teodorovici pénzügyminiszter a pénteki kormányülés után visszakozott. „Talán majd” január elsejétől – jelentette ki a pénzügyminiszter.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?