A parlament „félig” már elfogadta az új nyugdíjtörvény tervezetét

Elfogadta hétfőn a szenátus plénuma a kormány által kidolgozott új nyugdíjtörvény tervezetét.

A felsőház 81 támogató, 12 ellenszavazattal, 8 tartózkodás mellett fogadta el a tervezetet. A szenátus a munkaügyi bizottság által elfogadott változatot hagyta jóvá. A nyugdíjtörvényről a képviselőház fog döntő házként szavazni.

Az RMDSZ szenátorai a tervezet mellett szavaztak, mert – bár vannak hiányosságai – alapvetően jó törvénytervezet, közölte Cseke Attila szenátusi frakcióvezető. Derzsi Ákosa, a felsőház munkaügyi bizottságának tagja hozzátette: üdvözlendőnek tartják, hogy külön törvényben szabályoznák a szociális juttatások rendszerét azok számára, akik nem járultak hozzá legalább 15 évig a nyugdíjalaphoz.

A hétfőn tárgyalt tervezet előírásai szerint a mesteri és doktori képzések időtartama is hozzáadódna a ledolgozott évek számához. Derzsi kifejtette: szintén támogatandó előírása az új nyugdíjtörvénynek, hogy halmozható lesz a rokkantsági támogatás és a szakmai tevékenységből származó jövedelem, illetve az örökösi nyugdíj a saját nyugdíjjal.

„Számos módosítást fogalmaztunk meg a tervezethez, ebből néhányat sikerült elfogadtatni a szakbizottsági munkálatok alatt, így a ma elfogadott tervezet jobb, mint amit a kormány a parlament elé terjesztett” – emelte ki Derzsi Ákos. A szenátor emlékeztetett: a tervezet RMDSZ-es javaslatra megteremti a korkedvezményes nyugalmazás lehetőségét, de nem kötelezettségét a három vagy többgyermekes anyák számára, és a népdalénekeseknek és néptáncosoknak is kedvezőbb nyugdíjazási feltételeket ír elő.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?