Így ellenőrizheted le, hogy a munkaadód kifizeti-e utánad a járulékokat

Bár ettől az évtől az állam teljes mértékben a munkavállalóra hárította át a társadalombiztosítási járulékok fedezését, a hozzájárulás átutalása az államkasszába továbbra is a munkaadó feladata. Az adóhivatal oldalán leellenőrizheted, hogy a munkaadó teljesíti-e ezt a feladatát.

Az adóhivatal hivatalos oldalán lépjünk be a saját fiókunkba (Spațiul Privat Virtual). Ha nincs fiókunk, hozzunk létre egyet egy elektronikus formanyomtatvány kitöltésével. Miután az azonosítás megtörtént, kattintsunk a Kérések (Solicitări) menüpontra. Ezt követően válasszuk ki az Információk (Informații) ablakot, ott lépjünk a Dokumentum típusa (Tip document) menüpontra, és kattintsunk a D112 contrib ablakra.

Ezután az Üzenetek (Mesaje) menüpont alatt PDF formátumba megkapjuk a választ arra, hogy a munkaadónk átutalja-e a társadalombiztosítási hozzájárulásunkat. Az is ellenőrizhető, hogy visszamenőleg a munkaadó teljesített-e ezt a törvényben előírt kötelezettségét.

Ha a munkaadó nem utalja át az adókat és illetékeket a munkavállaló fizetése után, több ezer lejig terjedő bírsággal sújtható.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?