A betétesek rohamától tart a ciprusi kormány

Megvan az EU–IMF-megegyezés, de a ciprusiak még mindig nem nyúlhatnak a pénzükhöz, a bankok zárva. Az internetes felületeken már látható a számlán maradt összeg, de utalásokat még nem lehet indítani. A kedd reggelre ígért, várva-várt nyitást az utolsó pillanatban, hétfő éjjel lefújták, s így még mindig minden áll a szigeten – írja a Népszabadság.

Mindenki kezd kifogyni a készpénzből, a pénzkiadó automatákból egy kártyáról már csak napi 100-120 euróhoz lehet hozzájutni. Az ATM-ek előtt még mindig kígyóznak a sorok. Van, aki lassan két hete nem jut pénzhez. Maroulla Hrisztodoulou 70 éves nyugdíjas tanárnő kiábrándultan mondta el: neki nincs hitelkártyája, csekk-könyve, miközben az összes pénzét a Bank of Cyprusnál tartja.

„Minden hónapban elmegyek a bankba, s annyi pénzt veszek ki, amennyire szükségem van a mindennapi bevásárlásokhoz, a megélhetéshez. Már nagyon várom, hogy kinyisson a bank, teljesen kifogytam” – panaszkodott.cyprus-banks-remain-closed.si

A kisebb üzletekben, trafikokban, gyógyszertárakban kizárólag készpénzzel lehet fizetni, a bizonytalan helyzetben nem mernek hitelkártyát és csekket elfogadni a tulajdonosok. Ugyanakkor a készpénz kezd felhalmozódni ezekben az üzletekben. Biztonsági szempontból is veszélyes a további bankzárlat.

A ciprusi kormány attól tart, hogy a csütörtök reggelre tervezett banknyitáskor óriási roham lesz, s várhatóan lesznek, akik már hajnalban letáboroznak a bankfiókok elé, hiszen mindenki szeretné minél előbb a kezében tudni megmentett euróját, különösen az elmúlt 11 nap feszített drámája után.

Állítólag sok külföldi – köztük számos orosz – azért érkezett a már tavaszi színekben tündöklő szigetre, hogy hazavigye, akár táskájában is, a pénzét. A bankzárlat csütörtöki feloldásával sem válik újra teljesen szabaddá a tőkemozgás. Még nem tisztázott, hogy első körben mekkora összegben limitálják a felvehető pénzt, de a korlátozások a két legnagyobb ciprusi bank, a Laiki és a Bank of Cyprus esetében valószínűleg szigorúbbak lesznek.

Kimaradt?