Jóváhagyta a kormány az idei második költségvetés-kiigazítást

Jóváhagyta pénteken a kormány az idei második költségvetés-kiigazítást - közölte a pénzügyminiszter.

Eugen Teodorovici szerint az eredetileg megszabott büdzséhez képest 9,5 milliárd lejjel nagyobb bevételt, illetve 10,7 milliárd lejjel több költséget irányoztak elő.

A tárcavezető rámutatott, a kabinet tartja magát vállalásaihoz: gyakorlatba ülteti a kormányprogramba foglalt gazdasági és szociális intézkedéseket, a GDP 3 százaléka alatt tartja a költségvetési hiányt, és nem növeli a GDP-arányos államadósságot, amely jelenleg 35%-ra tehető, a negyedik legkisebb az EU-ban - írja az Agerpres.

A legtöbb pénzt, 1,16 milliárd lejt a szállításügyi minisztériumtól vonják el, a kutatási és innovációs minisztérium 228,9 millió, az oktatási minisztérium pedig 198 millió lejjel gazdálkodhat kevesebből. Alapokat vontak el továbbá a művelődési, a távközlési, az európai alapok kezeléséért felelős minisztériumtól, a víz- és erdőgazdálkodási, az üzleti környezetért felelős, valamint a mezőgazdasági minisztériumtól is.

Ezzel szemben a pénzügyminisztérium büdzséjét 2,69 milliárd lejjel egészítették ki (ebből 700 millió lejt a kormány tartalékalapjába utalnak), a munkaügyi tárca költségvetését 787 millió lejjel, az egészségügyi minisztériumét pedig 211,5 millió lejjel toldották meg. Kiegészítették továbbá az igazságügyi, a regionális fejlesztési és a belügyminisztérium költségvetését is.

Az idei első költségvetés-kiigazításra augusztusban került sor. Akkor a pénzügyi, a belügyi és az egészségügyi tárcához irányították a többlet jelentős részét, és a Román Hírszerző Szolgálattól, a kutatási, illetve az energiaügyi minisztériumtól vonták el a legtöbb alapot. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?