Európai Bizottság: Románia tovább fogja növelni a költségvetési hiányát

Románia semmit nem lépett az Európai Tanács júniusi költségvetési ajánlásaira – derült ki az Európai Unió 2019-re vonatkozó gazdasági és szociális prioritásait összegző, szerdán közzétett európai szemeszter őszi csomagjából. 

Az uniós tanács júniusban javasolta Romániának, hogy a GDP 0,8 százalékának megfelelő mértékű éves strukturális kiigazítást hajtson végre 2018-ban és 2019-ben ezért, hogy teljesíteni tudja középtávon a költségvetési hiánnyal kapcsolatos vállalásait. Mint megállapították, az ajánlások nyomán nem történtek hatékony intézkedések. A Európai Bizottság ezért egy Romániának szóló felülvizsgált ajánlás elfogadását javasolta azért, hogy megtörténjen a középtávú költségvetési célhoz vezető kiigazítási pályától való jelentős eltérés korrekciója. Az országnak legalább a GDP 1 százalékát kitevő éves strukturális kiigazítást kellene végrehajtania 2019-ben.

Romániában az államháztartási hiány a 2015-ös 0,5 százalékról 2016-ban 2,9 százalékra nőtt, és az előrejelzések szerint 2018-ban 3,3 százalékot, 2019-ben 3,4 százalékot, 2020-ban pedig 4,7 százalékot ér el, ami a legmagasabb hiányt jelenti az EU-ban.

Kapcsolódók

Kimaradt?