Az átlagbérnek szinte a kétszeresét lehet keresni a közigazgatásban

Míg szeptemberben az országos nettó átlagbér 2700 lej volt, addig a közigazgatásban átlagban több mint 4200 lejt vihettek haza az állami alkalmazottak - olvasható a Ziarul Financiarban. Az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint míg tíz évvel ezelőtt ez a különbség 39 százalékos volt az állami alkalmazottak javára, ma már 58 százalékosra duzzadt ez a deficit.

A közigazgatásban jelenleg 208 000 dolgoznak. Fizetésük 21 százalékkal haladja meg az egészségügyben, és 55 százalékkal a tanügyben dolgozók átlagbérét.

Ha azt vizsgáljuk, hogy a közszférában mely kategória fizetése emelkedett a legerőteljesebben a közelmúltban, akkor a mérleg az egészségügyi alkalmazottak javára billen (3505 lejes nettó átlagbér). Csakhogy a nagy béremelések ellenére sem érte utol itt az átlagbér nagysága a közigazgatásban dolgozókét. A közszférában eszközölt béremelések legnagyobb vesztesei a tanügyben dolgozók: itt a nettó átlagbér szeptemberben 2731 lej volt, 2 százalékkal több mint az országos átlagbér.

Jelenleg 1,2 millióan dolgoznak a közszférában, az összes alkalmazott 25 százaléka. A közszféra bérére idén a GDP 8,9 százalékát fordítják. Tavaly ez az arány 8,3, 2016-ban pedig 7,5 százalék volt. Az utóbbi kilenc évben idén költik a GDP legnagyobb százalékát bérekre.

Kapcsolódók

Kimaradt?