Zöld utat adott a kormány a szuverén befektetési alapnak

Jóváhagyta csütörtöki ülésén a kormány a szuverén fejlesztési és befektetési alap létrehozását lehetővé tevő törvényes keretet - jelentette be a pénzügyminiszter.

Eugen Teodorovici rámutatott, a szuverén fejlesztési és befektetési alap létrehozása továbbra is a kormány legfontosabb célkitűzései közé tartozik. Az alkotmánybíróság ajánlásainak megfelelően első lépésként sürgősségi rendeletet fogadott el a kabinet az ilyen pénzügyi eszközök létrehozását lehetővé tevő törvényes keretről. A szuverén fejlesztési és befektetési alap meghatározó módon hozzájárulnak majd a gazdaság fejlődéséhez, "hiszen alternatív finanszírozási forrásként szolgálnak a jelentős infrastrukturális és ipari befektetések esetében" - mondta a miniszter.

A tárcavezető szerint a szuverén alap részvénytársasági alapon szerveződnek majd, a konkrét működési feltételeket későbbi kormányhatározatokban rögzítik. Az alapokat egy felügyelő tanács, illetve egy igazgatóság fogja vezetni - tette még hozzá Teodorovici. 

Korábban az alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek találta a befektetési alap létrehozásáról szóló törvényt. A sajtó az évszázad legnagyobb csalásaként kommentálta a törvénybe foglaltakat. Az alap létrehozását a kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) tűzte ki célul még a 2016-os parlamenti választás előtt. Az ügyről bővebben itt olvashat. 

Kapcsolódók

Kimaradt?