Csökkentenék a napszámosokat érintő bürokráciát

Könnyebben nyilvántarthatják a napszámosokat az erdélyi magyar gazdák, amennyiben az RMDSZ által benyújtott törvénymódosításról a képviselőház is kedvezően szavaz – jelentette be Tánczos Barna, az RMDSZ Hargita megyei szenátora, a felsőház mezőgazdasági bizottságának alelnöke. A parlament felsőháza egyhangúlag fogadta el a héten a törvényjavaslatot.

A Hargita megyei törvényhozó által kidolgozott javaslat a napszámos-munkaerőre vonatkozó törvény bürokratikus előírásain lazítana. Eszerint a munkavállaló és a munkaadó adataival kapcsolatos mindennapi jegyzőkönyvezés helyett heti rendszerességgel történő nyilvántartásba vételt ír elő, és csak a jelenlétet kötelesek naponta jegyezni a gazdák. „Egy gazda az őszi szüretkor kiváltképp akár több száz napszámost is foglalkoztathat, a hatályos törvények értelmében pedig túl sok fölösleges bürokráciával jár munkájuk nyilvántartása” – mutatott rá Tánczos Barna. Hozzátette, a tervezet továbbá egy elektronikus, online-rendszer kidolgozására kötelezi a munkaügyi felügyelőséget, így korszerűsítve a napszámos munka megszervezését.

A szakbizottsági munkálatok során a tervezetet Derzsi Ákos szenátor, a munkaügyi bizottság tagja tartotta fenn. „A szaktárca képviselőivel is sikerült megállapodni a bizottsági munkálatok során, kidolgoztunk egy új, egységes és átlátható nyilvántartási rendszert, amely segítségével könnyebb lesz a napszámos munkát jegyzőkönyvezni és a hatóságok irányába elszámolni” – hangsúlyozta a Bihar megyei törvényhozó. 

A jogszabálytervezet esetében a végső döntést az alsóház plénuma hozza meg, majd az államelnöki kihirdetést követően léphet érvénybe.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?