Szakszervezet: az állam tíz hónapja nem fizeti ki a közalkalmazottak túlóráit

Nagyon sok közalkalmazott hiába túlórázik, az állam nem fizeti ki a pluszban ledolgozott órákat - mondta a Sed Lex szakszervezet elnöke, Vasile Marica. Tájékoztatása szerint csak az adóhatóságnál dolgozó alkalmazottaknak több mint 170 millió lejjel tartozik az állam.

Vasile Marica hozzátette, az elmúlt években bizonyos intézményeknél egyáltalán nem bővítették a személyzetet, ezért a meglévők kénytelenek túlórázni. A munkatörvénykönyv előírásai szerint a túlórákat szabadnapokkal is lehet kompenzálni, ám ott, ahol nincs elegendő alkalmazott, ez nehezen kivitelezhető - mondta Vasile Marica.

Tájékoztatása szerint a legnagyobb gond az adóhatóságnál és a pénzügyminisztériumnál van, ahol az alkalmazottaknak gyakran kell a munkaidőn kívül dolgozniuk. Eközben a pénzügyminiszter, Eugen Teodorovici bejelentette, körülbelül négyezer állást szüntetnek meg a minisztériumoknál és az adóhatóságnál a hatalmas kiadások miatt. Vasile Marica szerint ez a lépés az állami intézmények destabilizációjához fog vezetni.

Június végén 1,22 millióan voltak azon, akiknek az állam a munkaadójuk, a számuk az év eleje óta 10 ezerrel nőtt.

Kapcsolódók

Kimaradt?