Fájdalmas intézkedéseket kell eltűrniük a ciprusiaknak

A ciprusi elnök elismerte, hogy fájdalmas intézkedések születtek az ország bankrendszerének megmentése érdekében kidolgozott, az euróövezet pénzügyminiszterei által jóváhagyott terv keretében.

Eszerint a kisbetétesek nem szenvednek veszteségeket, de a két legnagyobb ciprusi bankot összevonják, a 100 ezer euró feletti betéteket befagyasztják és egy részüket adósság-visszafizetésre vonják el. Nikosz Anasztasziadisz elnök - aki közel 12 órán át tárgyalt Brüsszelben a hitelezők "trojkájával" - hétfő késő este a nemzethez intézett élő televíziós beszédében elmondta, hogy a ciprusi központi bank a bankrendszer védelme érdekében a tőkemozgások korlátozására kényszerül.ciprus masolat

Ennek kapcsán banki tranzakciókról beszélt, illetve arról, hogy ez ciprusiakat és külföldieket egyaránt érintheti. Az elnök biztosította a szigetország polgárait arról, hogy a korlátozások nem tartanak sokáig, "nagyon ideiglenesek". Kilátásba helyezte, hogy azokat a jövőben fokozatosan enyhíthetik majd, ezzel kapcsolatban azonban részleteket nem közölt. A Brüsszelben született megállapodásban foglaltakat Anasztasziadisz fájdalmasnak, de szükségesnek nevezte. Kijelentette: elképzelni sem akarja, mi történt volna, ha nem születik megállapodás. "Megsebesülve, de saját lábunkon jöttünk ki a találkozóról" - fogalmazott az elnök, hozzáfűzve, hogy a kialakult válság felelőseire elszámoltatás vár.

A létrejött egyezség értelmében gyakorlatilag felszámolják a Laiki néven is ismert Popular Bankot, az ország már eddig is hatalmas veszteségeket elszenvedő második legnagyobb pénzintézetét, és az ott lévő, 100 ezer eurónál kisebb betéteket áthelyezik az ország vezető bankjába, a Bank of Cyprusba. A 100 ezer eurónál nagyobb, s az EU jogszabályai értelmében nem biztosított betéteket befagyasztják, ezekből fizetik majd ki az adósságokat.

Az egyelőre nem ismeretes, hogy ezekből mennyit írnak majd le, egyes források szerint azonban a nagybetétesek veszteségei a 40 százalékot is elérhetik. Nem vetnek ki adót ugyanakkor a 100 ezer euró alatti kisbetétekre. Az EU, az Európai Központi Bank (EKB) és az IMF 10 milliárd eurót ajánlott fel a földközi-tengeri szigetországnak az államcsőd elkerüléséhez, azzal a feltétellel, hogy hétfőig előteremt további 5,8 milliárd euró önrészt.

Kimaradt?