Szeptember végéig 4,1 százalékkal nőtt az ipari termelés

Az idei első kilenc hónapban 4,1 százalékkal nőtt az ipari termelés a tavalyi azonos időszakhoz mérten - közölte hétfőn az országos statisztikai intézet. A növekedés főleg a feldolgozóiparnak köszönhető, amelynek teljesítménye 5 százalékkal javult. A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a bővülés 5,5 százalék volt.

Szeptemberben az ipari termelés a nyers adatok szerint 0,5 százalékkal nőtt. Az iparban tevékenykedő vállalatok árbevétele 12,9 százalékkal nőtt az első három negyedévben, szeptemberben pedig 8,1 százalékkal emelkedtek a tavalyi kilencedik hónaphoz mérten. A statisztikai intézet szintén hétfőn közölte, hogy az új ipari megrendelések 16,3 százalékkal emelkedtek az első három negyedévben a tavalyi azonos időszakhoz képest. Szeptemberben a növekedés 9,7 százalékos volt éves összevetésben.

A kormány hivatalosan még 5,5 százalékos gazdasági növekedésre számít, de a kormányzati gazdasági előrejelzési bizottság a pénteken közzétett őszi prognózisában már 4,5 százalékra csökkentette a várható GDP-növekedést 5,5 százalékról, korábban 6 százalék fölötti növekedést is valószínűsítettek. Az Európai Bizottság csütörtökön jelentősen csökkentette a gazdaság idei növekedésére vonatkozó várakozását, így 3,6 százalékos GDP-bővülésre számít a korábban közölt 4,5 százalék helyett.

Kapcsolódók

Kimaradt?