Elmarad a bónusz: a cég veszteségéért fizet a vezérigazgató

Marius Kloppers a BHP Billiton vezérigazgatója bejelentette, hogy lemond idei bónuszáról azt követően, hogy az általa vezetett társaság az idei évben több mint 3 milliárd dollárt kénytelen leírni veszteségként.

Az összeg nagyobbik része egy palagázmező átértékeléséből ered, amelyért a BHP vezetése a jelenlegi amerikai gázpiaci túlkínálatot okolja.

{loadposition kmn}A társaság 18 hónappal ezelőtt 4,75 milliárd dollárért vásárolta meg a Fayetteville gázmezőt, amelyből most 2,84 milliárd dollárt kénytelen leírni.

Társaság ezen felül további 450 millió dollárnyi értékvesztést kénytelen elkönyvelni egy nyugat-ausztráliai nikkelbányászati tevékenységből fakadóan, elsősorban a marginok változása miatt. marius-kloppers

A BHP vezetőjének döntése korántsem egyedüli , a társaság egyik legfontosabb versenytársának, a Rio Tintonak a vezérigazgatója nemrég hasonló bejelentést tett, miután a társasága 8,8 milliárd dollárt volt kénytelen leírni egy alumínium üzlet miatt.

Az elemzők alapvetően számítottak a BHP negatív bejelentésére, mert korábban több, a térségben palagáztermelést folytató társaság is (BP, BG) hasonlóan kellemetlen eszközátértékelésre kényszerült.

Kimaradt?