Többfunkciós helikoptereket fognak gyártani Vidombákon

Tizenöt éves szerződést írt alá az Airbus az vidombáki IAR gyárral a H215M helikopterek gyártására - írja az eseményről szerdán kiadott közlemény. 

A szerződés értelmében az IAR fogja gyártani a védelmi minisztérium minden további megrendelését, amellyel elöregedett helikopterflottáját újítja fel. Az Airbus a vidombáki légiklaszter exkluzív partnere. "Az Airbus már több mint ötven éve partner román céggel. (...) Most ezt a többfunkciós helikoptert gyártanánk közösen a román védelmi minisztérium megrendelésére" - nyilatkozta Olivier Michalon, az Europa Airbus Helicopters alelnöke. 

Az IAR üzemek igazgatója megelégedéssel nyugtázta a szerződés aláírását. "Azt gondoljuk, hogy a H215M helikopter gyártása a legjobb megoldás úgy a védelmi minisztérium, mint a román repülőipar számára, de jó felhasználást nyerhet a világ bármelyik részén. Türelmetlenül várjuk a gyártás megkezdését, (...) ez egy újabb fejezetet nyit a Románia és Franciaország közötti légiipari együttműködésben" - nyilatkozta Neculai Banea, az IAR vezérigazgatója. 

Az Airbus és az IAR 15 éve hozta létre az Airbus Helicopters Romániát (51% Airbus, 49% IAR) és jelenleg sikeres karbantartási programot működtet civil és katonai helikopterekre. A szerződések 75 százaléka külföldi partnerekkel jött létre. A H215M helikopterek gyártására alkalmas Airbus Helicopters Industries nevű üzemet 2016-ban hozták létre. 

A H215M egy többfunkciós, kétmotoros nehézhelikopter, amely civil területen és hadiövezetben egyaránt bevethető. Az elmúlt ötven esztendőben Airbus-IAR együttműködésben 360 helikoptert gyártottak Airbus licensz alapján. 

Az Airbus a világ légiiparának vezető képviselője, 2017-ben 59 milliárd eurós bevételt regisztrált és 129.000 alkalmazottnak adott munkát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?