Miért nem lehet büdzséje Hargita megyének?

Elhalasztotta hétfőn Hargita Megye Tanácsa az önkormányzat 2013-ra szóló költségvetésének megtárgyalását. Borboly Csaba tanácselnök a 2013/5-ös törvényre hivatkozva kérte a testületet, vegyék le a napirendről az idei büdzsé vitáját.

Az említett jogszabály 7-es, illetve 28-as cikkelye előírja, hogy amíg a már elkezdett beruházásokat nem fejeztek be, addig új befektetésekre tilos pénzt elkülöníteni. A költségvetés legközelebb április 7-én kerülhet újra napirendre.

Mivel a nagyobb munkálatok általában elhúzódnak, az önkormányzat az év elején párhuzamosan több projektet is indít, és amelyek egy fél év alatt jobban haladtak, azokra a félévi költségvetés-módosításkor át tudták csoportosítani a szükséges összeget. A 2013/5-ös törvény többek között ezt is megtiltja – magyarázta Borboly hétfői sajtótájékoztatóján.Tanacsules

Hozzátette: míg a román közvélemény a „hivatalosan gerjesztett" székelyzászló-üggyel volt elfoglalva, addig a kétharmados kormánytöbbségnek gyerekjáték volt átvinni a parlamenten a jogszabályt, amelyet szerinte a Nemzetközi Valutaalap erőltetett rá az országra.

„A jogász kollégák próbáltak kiskapukat keresni, azonban nem találtak. Konzultáltunk más önkormányzatokkal, azonban nekik sem sikerült jogi kiskaput találni, így mást nem tehetünk, mint hogy fokozottabban figyelünk a folyamatban lévő beruházásokra, és igyekszünk mielőbb befejezni ezeket" – fogalmazott Borboly.

Kimaradt?