A vártnál jobban nőttek az ipari termelői árak az euróövezetben

Szeptemberben a vártnál nagyobb mértékben nőttek az ipari termelői árak az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden kiadott kimutatása szerint.

Szeptemberben 0,5 százalékkal nőttek az ipari termelő árak az előző havihoz képest az euróövezet 19 tagállamában és 0,6 százalékkal az Európai Unió 28 tagállamában. Augusztusban mindkét térségben 0,4 százalék volt az ipari termelő árak havi növekedése. Az egy évvel korábbihoz képest az euróövezetben 4,5 százalékkal, az Európai Unióban 4,9 százalékkal nőttek az ipari termelői árak szeptemberben. 

A piac az ipari termelői árak ténylegesnél kisebb, 0,4 százalékos havi és 4,2 százalékos éves növekedését várt szeptemberre az euróövezetben. Az euróövezetben az energiaárak 1,6 százalékkal nőttek szeptemberben az augusztusihoz képest, az EU-ban pedig 1,7 százalékkal. Az energia leszámításával az ipari termelői árak 0,1 százalékkal nőttek az euróövezetben és az EU-ban egyaránt.

A legnagyobb havi növekedést Belgiumban, Litvániában és az Egyesült Királyságban regisztrálták szeptemberben, 0,9 százalékosat. Magyarországon, Spanyolországban és Hollandiában pedig 0,8 százalékkal nőttek az ipari termelői árak szeptemberben havi bázison. A legnagyobb havi csökkenés Észtországban volt, 1,3 százalékos, Dániában 1,1 százalékos és Lettországban 0,7 százalékos.

Az energiaipari szektorban 12,7 százalékkal nőttek éves bázison szeptemberben az ipari termelői árak az euróövezetben és 15,2 százalékkal az Európai Unióban. Az energiaipari árak leszámításával a termelői árak az euróövezetben 1,5 százalékkal, az EU-ban 1,7 százalékkal nőttek éves bázison szeptemberben. 

A legnagyobb éves növekedést szeptemberben Belgiumban regisztrálták, 9,0 százalékosat. Magyarországon 8,4 százalékkal, Dániában 7,6 százalékkal, Észtországban 7,4 százalékkal nőttek az ipari termelői árak szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest. A legnagyobb éves csökkenés pedig, 2,8 százalékos, Írországban volt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?