Ezen héten tárgyalják a nyugdíjtörvényt a szenátus szakbizottságaiban

"A nyugdíjtörvény tervezetét jövő héten (ezen a héten, szerk. megj.) kezdi tárgyalni a szenátus munkaügyi bizottsága. Remélem nem lesz sok módosítás, mert ha igen, garantálom, hogy alkalmazhatatlanná válik, egyetlen kormány sem vállalhat fel ugyanis nagyobb nyugdíjemelést, mint mi tettük" - nyilatkozta vasárnap este az Antena 3 műsorában Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter. 

"A kormányprogram gyakorlatilag megduplázza a társadalombiztosítás költségvetését. Amikor átvettük a kormányzást ez 56 milliárd lej volt, most 71 milliárd, 2021-ben pedig, amikor a törvény teljes egészében érvényes lesz, 140 milliárd lej lesz. Ennél nagyobb összeget egyetlen kormány sem vállalhat be, ezért, ha sok módosítást javasolnak, a törvény alkalmazhatatlanná válik" - magyarázta Vasilescu. 

Kifejtette: a folyamat 2020-ban igényli a legnagyobb költségvetési erőfeszítést. 

"A nyugdíjak a mi mandátumunk alatt, 2020-ban duplázódnak meg (...), ahogyan azt megígértük, 2021-ben csak a kiszámítási képlet változik. Persze, az új képlet is okoz némi növekedést, de a legnagyobb költségvetési ráfordítás 2020-ban lesz. Ezt mutatja a nyugdíjpont értékének változása is, hisz most 1.100 lej, jövőre 1.265 lej lesz, 2020-ban pedig 1775 lej lesz. Ez a nyugdíjpont értékének a megduplázását jelenti a Szociáldemokrata Párt (PSD) mandátuma alatt, hisz 2016-ban, amikor átvettük a kormányzást, a nyugdíjpont értéke 871 lej volt" - hangsúlyozta a miniszter. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?