November elsejétől drágulhat az autózás Romániában

November elsejétől, azaz csütörtöktől nőhet a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díja. A pénzügyfelügyelet (ASF) közzétette a következő hat hónapban érvényes új referenciaárakat.

A referenciaárak emelést az ASF elsősorban azzal indokolja, hogy az elmúlt időszakban jelentősen nőtt a balesetek száma Romániában. Az intézmény tájékoztatása szerint az RCA díját a jármű típusa (személygépkocsi, haszongépjármű stb), a biztosított státusa (természetes személy, jogi személy), a biztosított életkora, a jármű műszaki paraméterei (hengerűrtartalom, teherbírás stb.) alapján számolták ki.

Az ASF közölte: természetes személye esetében az RCA új átlagos referenciaára 790 lej, ami 4 százalékkal magasabb a korábbi tarifánál. Jogi személyek esetébe az átlagos referenciaár 1600 lej, ami viszont 5 százalékkal kisebb a korábbi díjnál.

Közleményében a pénzügyfelügyelet hangsúlyozza: ezek csak referenciaárak, amelyek nem a piaci áraknak felelnek meg. A biztosító társaságok azonban rendszerint figyelembe veszik ezeket a tarifákat.

Kapcsolódók

Kimaradt?