Ingyen tölthetők fel Kolozsváron az elektromos autók

Három elektromos töltőállomást bocsátott a felhasználók rendelkezésére Kolozsvár önkormányzata. Az elektromos töltőállomások a kolozsvári polgármesteri hivatal parkolóházában és udvarán, illetve a Főtéri sorompós parkolóban találhatók.

Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere elmondta, a befektetés egy folyamat kezdete, az elektromos autók népszerűségének növekedése esetén az önkormányzat további töltőállomásokat létesítene. „Egyelőre teszteljük, hogy hányan élnek ezzel a szolgáltatással. Amennyiben a gyakorlat azt mutatja majd, hogy hiánypótló beruházásról van szó, akkor további helyszíneken is lehetővé tesszük az elektromos autók töltését” – mondta Oláh Emese. Kiemelte, az elektromos buszok beszerzése, a parkolási díjak emelése és a tömegszállítási vállalat járműkészletének fejlesztése mind olyan intézkedések, amelyek közvetetten vagy közvetlenül hozzájárulnak a környezetszennyezés csökkentéséhez.

A Főtéren levő töltőállomás 50 kw AC műszaki mutatókkal rendelkezik, és a kocsik gyors töltését teszi lehetővé. A polgármesteri hivatal parkolójában és udvarán levő töltőállomások 33 illetve 11 kilowatt teljesítményűek. A három töltőállomás létesítésének költségei meghaladják a 200 ezer lejt.

A töltőállomást használó autóvezetőknek csak a parkolási időt kell kifizetniük, a töltéssel elhasznált elektromos energia költségét az önkormányzat vállalja át. A kocsiknak a töltés befejeztével legfennebb 5 percen belül el kell hagyniuk a töltésnek fenntartott helyet. Amennyiben ezt nem teszik meg, vagy nem rendelkeznek érvényes parkolási bizonylattal, 200 lejtől 400 lejig terjedő bírsággal sújthatók. A bírság azokra az autóvezetőkre is kiróható, akik nem elektromos autójukkal elfoglalják az elektromos autók töltésére fenntartott helyet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?