A növekvő hazai szállásfoglalási igényeket szeretné kiszolgálni a Travelminit (X)

Romániában erőteljes növekedés mutatkozik a belföldi turizmus és szállásfoglalás terén, az emberek fizetőképességének növekedésével az utazási kedv is nő. A fejlődő hazai piacot és utazási igényeket igyekszik kiszolgálni a kolozsvári székhelyű Travelminit online szállásfoglaló oldal, amely idén is megtöbbszörözte forgalmát, és növelte alkalmazottai számát. Jelenleg is a csapatbővítésen dolgoznak.

A szállásközvetítő cég közvetlen kapcsolatot biztosít a vendégek és a szállásadók között. A romániai piacról Rigó Ferenc, a Travelminit társalapítója elmondta, erőteljes digitalizáció figyelhető meg, azaz foglaláskor a vendégek egyre inkább az online szállásfoglaló oldalakat részesítik előnyben. Az utazni vágyók többsége ugyan még mindig telefonon hívja fel a lefoglalni kívánt szálláshelyet, de a szállásfoglaló oldalak által nyújtott garancia, nagy választék és egyszerű foglalási mód miatt ez a trend gyorsan változni fog. Jelenleg Romániában 20-25 százalék az online szállásfoglalás aránya, viszont a nyugat-európai országokban már többnyire valamilyen szállásfoglaló oldalon keresztül foglalnak szobát a turisták.

Az utazási szokások tekintetében is különbözik Románia a többi uniós országtól. Lakosságának mindössze 23 százaléka utazik legalább egyszer egy évben, lényegében minden negyedik ember, mások viszont egyszer sem. Az Európai Unióban az átlag 62 százalék, Magyarországon 57 százalék. Amíg például egy német család egy hétvégére elutazik egy németországi vízeséshez, és az egész hétvégéjét ott tölti, addig itthon az emberek nem engedhetnek meg maguknak egy akár 1000 lejre rúgó második-harmadik kiruccanást. „A fizetőképesség növekedésével azonban az utazási kedv is nő, így az ország turizmusa fejlődik” – magyarázta Rigó Ferenc.

Romániában ugyanakkor a szálláshelyek erőteljes kínálatnövelésére van szükség, minőségileg és mennyiségileg egyaránt – vélik az szállásközvetítő cég tulajdonosai. A nagyon jó, valamint az ár-érték arányban még megfelelő szálláshelyeken kívül a kínálat nagy részét a közepes vagy gyenge minőségű, de ehhez képest drága szálláshelyek teszik ki. Ha van utazási kedv, de azt a hazai piac nem tudja kiszolgálni, akkor az emberek külföldre utaznak, ahol hasonló összegért jobb szolgáltatást kapnak.

Az idén, körülbelül 1,2 millió közalkalmazottnak, egyenként 1450 lej értékben kibocsátott üdülési utalványok (tichet de vacanță) is a belföldi forgalom élénkítését szolgálják, az adatok szerint sikerrel. A Travelminit alapítói szerint a nyári szezon után a forgalom rendszerint látványosan csökken, ám idén ősszel nem esett vissza feltűnően a szállások iránti kereslet, ez főként a vakációs jegyeknek köszönhető.

„Romániában jelenleg körülbelül 15-20 000 szálláshely van. Mi a hazai speciális igényekhez, szokásokhoz alkalmazkodva biztosítunk egy olyan rendszert, amelynek segítségével kényelmesen, gyorsan és biztonságosan lehet szállást foglalni. Weboldalunkon a szálláshelyek és úti célok jól kereshetők, a valós vendégértékeléseknek köszönhetően pedig könnyen összehasonlíthatók” – közölte Buzogány László, a cég másik alapítója.

Bővítik a csapatot

Míg a hazai online szállásközvetítési piac többi versenyzői általában standard növekedést jegyeznek, a Travelminitnek évente sikerül két-háromszoroznia forgalmát. A cég idén 8 000 000 oldallátogatót, 400 000 lefoglalt vendégéjszakát és 6 000 000 euró forgalmat ért el, alkalmazottainak számát pedig megduplázta. Céljuk, hogy egy stabilan, gyorsan növekvő cégből piacvezető brandet építsenek Romániában.

Ehhez jelenleg is keresik a megfelelő kulcsembereket, többek között marketingmenedzsert, partnerkezelési menedzsert és termékfejlesztési menedzsert. Mivel a tét nagy, nagyok az elvárások is, ami motiválja a kollégákat. „Valódi fejlődési lehetőséget biztosítunk számukra, így a közös cél érdekében mindenki keményen hajt. Mindenki szeret egy győztes csapathoz tartozni” – mondták a cég alapítói arra a kérdésünkre, hogy miért jó a Travelminitnél dolgozni.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?