Osztrák-magyar-román összefogás: tényleg beindul a Bécs-Kolozsvár vonat

A CFR szóvivője beismerte: jelentős befektetésekre lenne szükség ahhoz, hogy a Kolozsvár-Bécs között közlekedő vonat romániai szakaszán megközelítse azt a sebességet, amit a Budapest-Bécs szakaszon elér –  írja a Ziarul Financiar.

Adrian Vlaicu azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy román, a magyar és az osztrák állami vasút együttműködésével Kolozsvár és Bécs között Budapest és Nagyvárad érintésével közvetlen vonatjárat indul decembertől. A Transilvania nevet viselő járat december 9-től közlekedik, akkor lép életbe Romániában az új menetrend.

Az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) az első külföldi vasúttársaság, amely a romániai vasúti személyszállítási piac liberalizálása után belép a román piacra. Románia az EU-csatlakozás alkalmából ígérte meg, hogy 2019-től liberalizálja a vasúti személyszállítás piacát. Jelenleg közvetlen járattal nem lehet eljutni vonattal Bécsből Kolozsvárra.

Adrian Vlaicu, a CFR utasszállító részlegének szóvivője elmondta, tisztában vannak azzal, hogy komoly infrastrukturális beruházásokra lenne szükség ahhoz, hogy a Kolozsvár-Bécs között közlekedő vonat romániai szakaszán megközelítse azt a sebességet, amit a Budapest-Bécs szakaszon elér. A vonatok Romániában a rossz infrastruktúra miatt átlagban 43 kilométer/órás sebességgel közlekednek, míg a magyar és az osztrák vonalon eléri a 140 kilométert óránként.

A lap emlékeztetett, hogy nyolc évvel ezelőtt le kellett mondani a Bukarest-München járatot amiatt, hogy a romániai szakaszon nagyon belassult a járat. 2011-ben még 62 kilométer/órás sebességgel közlekedhettek a romániai vonatok, ám a beruházások folyamatos elmaradása miatt ez a sebesség mára 43,3 km/h-ra csökkent.

A Kolozsvár-Bécs járat Kolozsvárról reggel 7 óra 35 perckor indul. Budapestre 14 óra 20 perckor fut be. Onnan húsz perces várakozás után indul tovább, Bécsbe pedig 17 óra 21 perckor érkezik meg. Bécsből délelőtt 10 óra 42 perckor indul vissza.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?