Más bankok is bekapcsolódnának a kamatmentes kölcsön programjába

Több bank is jelezte, hogy bekapcsolódna a kamatmentes kölcsön programjába (Fektess magadba) - nyilatkozta a kontragaranciaalap elnöke, Stere Farmache. Jelenleg csak a CEC banknál lehet ilyen hitelt felvenni.

Stere Farmache elmondta, több nagyobb pénzintézet is jelezte, csatlakozna a programhoz, zajlanak a tárgyalások.

A kamatmentes kölcsön október 15-től igényelhető. A hitelt, amelynek kamatát az állam fizeti, egyelőre a CEC banktól lehet kérvényezni. A 16 és 26 év közöttiek legtöbb 40 ezer lejes kölcsönt vehetnek fel abban az esetben is, ha nincs munkaviszonyuk. Az összeg további 20 ezer lejjel egészíthető ki, ha az ügyfél a kölcsön megtérítése alatt munkát vállal. 

A 26 és 55 év közötti állástalan személyek is jogosultak egy legtöbb 35 ezer lejes hitelre abban az esetben, ha tovább szeretnének tanulni, vagy képzéseken szeretnének részt venni. A kedvezményezett, aki nem áll munkaviszonyban, a hitelfelvételhez kezesre lesz szüksége. A hitelt több részletben lehet lehívni, a kiállított számláktól függően. 

A kölcsön visszafizetési futamideje tíz év a türelmi időszakkal együtt. Az igénylő a finanszírozóval közösen dönti el, hogy mennyi legyen a türelmi idő, azzal a kikötéssel, hogy a finanszírozónak kötelessége figyelembe vennie a tanulmányi éveket. A türelmi időszak nem lehet több öt évnél. A felvett kölcsönt, amelyre az állam 80 százalékos garanciát vállal, kiadványokra; magániskolákra, képzésekre, mesteri-, doktori-, MBA- tanulmányokra; házbérre, bentlakások költségeire, lakásépítésére, -vásárlásra; orvosi kezelésekre, műtétek, orvosi beavatkozások költségeire; kulturális események, fesztiválok bérleteire, publikációkkal járó kiadásokra; szoftokra, nyomtatókra, számítógépekre lehet többek között fordítani. A kamatokat és az egyéb költségeket az Országos Gazdasági Előrejelzési Bizottság költségvetéséből állja a kormány. 

Minden évben megszabnak egy keretösszeget, a kormány a program indulásakor 600 millió lejt jelentett be, később ezt az összeget 300 millió lejre csökken. Ez azt jelenti, hogy körülbelül 7,5 ezer személy élhet első körben a kamatmentes kölcsön lehetőségével. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?