Leader egyesületek találkoztak Csíkszeredában

Hargita, Kovászna és Maros megye tanácsa, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusával karöltve szervezte meg a székelyföldi Leader egyesületek találkozóját csütörtökön a csíkszeredai megyeházán. A Leaderek működése a helyi közösségeket hivatott segíteni, a találkozón pedig az elöljárók mellett az egyesületek képviselői is jelen voltak. A három székelyföldi megyéből bemutatták tevékenységüket, megfogalmazták javaslataikat, illetve az együttműködési lehetőségeket.

Hargita Megye képviselőjeként Becze István, megyei tanácsos köszöntötte a résztvevőket, illetve moderálta az eseményeket. Maros megyét Tóth Sándor, Nyárádszereda polgármestere, a csíkszeredai főkonzulátust pedig Lázár Zoltán, külgazdasági attasé képviselte. Jelen volt még Kis Miklós Zsolt, a magyar Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára és munkatársa, Zsán-Klucsó Klaudia, az Agrárminisztérium Leader programért felelős osztályvezetője is.

„A három székelyföldi megyének van közös múltja, és reméljük lesz közös jövője is, kihasználva a vidékfejlesztési lehetőségeket. Nagy előnyt jelentenek a magyar kapcsolatok, így lehetnek éllovasok a székelyföldi leaderek”- fejtette ki Becze István, aki a vidékfejlesztést nem csak szakmának, de hivatásnak is nevezte. A cél az élhető települések kialakítása, ezért össze kell hangolni a tevékenységeket. A megyei tanácsos emellett a Leaderek képviselőit meghívta abba a fórumba, amely a három megye gazda-szervezeteit fogja össze.

Tóth Sándor úgy fogalmazott, hogy hozzájárulnak a gazdaság fellendüléséhez is, a kistérségek népszerűsítése egy fajta pozitív hozadék. A Leaderek működése sikertörténet, és 2020-tól még nagyobb lendület várható. A polgármester azt is hozzátette, hogy mindehhez el kell kezdeni nagyobb dimenziókban gondolkodni.

Ezután Lázár Zoltán az egységes Székelyföldben való gondolkodás és a magas színvonal megteremtésének fontosságát ecsetelte, illetve a csíkszeredai főkonzulátus további támogatásáról biztosította a jelenlevőket.

A találkozót harmadik alkalommal szervezték meg, hangsúlyozta Kis Miklós Zsolt, aki beszédében kiemelte, hogy a 2020 utáni ciklust előre meg kell tervezni. Az Európai Unió kiemelt figyelmet szentel a helyi közösségek életminőségére, így támogatások továbbra is lesznek. Kitért még a hasonló találkozók fontosságára, mint mondta, sokat tudnak tanulni egymástól annak érdekében, hogy a helyi közösségeket fejlesszék.

Zsán-Klucsó Klaudia a magyarországi leaderek helyzetét mutatta be, beszámolt arról is, hogy a romániai-magyarországi együttmüködés 42 százalék. Ezzel kapcsolatosan a tervezett partnerségekről is beszélt, mint az Ipoly-menti Palócok Térségfejlesztő Egyesülete és a Csík Leader Egyesület közötti együttmüködés. Az eseményen bemutatkoztak a jelen levő Hargita, Kovászna és Maros megyei Leaderek. A Csík Leader Egyesület 67 pályázatot bírált el kedvezően, ezekkel a közszférát, vállalkozásokat, civil szervezeteket és egyházakat támogatta. Ezenkívül hat pályázat irányult az örökség-védelemre, egy tervezett projektjük pedig a Malmok újta, amelynek keretében a térségben levő vízimalmokat újítanák fel.

Nagy előnyt jelent Székelyföldön a helyi akciócsoportok működése, a találkozó pedig jó alkalom volt a közös lehetőségek megfogalmazására és erősítésére, tevékenységek összehangolására, a vidékfejlesztési jövőkép meghatározására vagy az alapok keretében a Leader-programra szánt keretek növelése, összegezte Becze István.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?