Soha annyit nem kerestek a szupergazdagok, mint 2017-ben

Amióta írjuk a történelmet, a világ milliárdosai nem kerestek annyit, mint tavaly - figyelmeztet a The Guardian.

Ez azt jelenti, hogy a világ leggazdagabb emberei egyötödével nöevlték összvagyonukat, így már nem 6,9, hanem 8,9 trillió fontjuk van a svéd UBS bank mérései szerint.

A 20. század fordulójához képest egyre nagyobb ütemben kerül a pénz a szupergazdagok kezébe, hiszen a korábbi családok sarjai már többgenerációs vagyonok fölött rendelkeznek.

A világ 2158 milliárdos személye összesen 1,4 trilliárd dollárral gazdagodott tavaly, ami Spanyolország vagy Ausztrália GDP-jénél nagyobb összeg. 179 új ember került be a milliárdosok közé, akikből több mint negyvenen örököltek vagyont. A jelentés szerint további 3,4 trilliárd dollár kerül át más milliárdosokhoz a következő húsz évben, tulajdonképpen megkezdődött egy hatalmas átalakulás a ranglétrán.

A világ jelenleg leggazdagabb embere, Jeff Bezos vagyona 150 milliárd dollár fölött van úgy, hogy az év elején még 100 milliárd körül járt ez az érték. Az Amazont alapító Bezos a Business Insider mérései szerint óránként közel 9 millió dollárral gazdagodik, ez egy Amazon-munkás éves bérénél 315-ször nagyobb összeg.

Ami a kontinensek közötti eloszlást illeti: az észak-amerikai kontinensen 631-en vannak, Kínában 475-ön, Nyugat-Európában 414-en. Dél-Kelet Ázsiában 296 milliárdos él, Kelet-Európában 163, Közép- és Dél Amerikában 84, míg a Közel-Keleten és Afrika északi részén 52, a Csendes-óceáni térségben pedig 43.

Az egyenlőtlenségek tovább nőnek

Ahogy arról korábban beszámoltunk, bár különböző mértékben, de a világ összes régiójában nőttek az egyenlőtlenségek az elmúlt évtizedekben.

Az egyenlőtlenségek legkevésbé Európában, leginkább a Közel-Keleten érhetők tetten. Ez azt jelenti, hogy 2016-ban a teljes nemzeti jövedelemből a legkisebb arányban (37 százalék) Európában részesedett a legjobban kereső tíz százalék, a legtöbbet (61 százalék) pedig a Közel-Keleten zsebelték be a leggazdagabbak.

A szerzők kimutatták azt is, hogy 1980 óta az állami tőkerészesedés hatalmas szelete vándorolt át a magánszektorba függetlenül attól, hogy fejlett vagy fejlődő országokról beszélünk. Bár gazdagodtak az országok, de szegényedtek a kormányok. Ennek köszönhetően nem tudják befolyásolni már az egyenlőtlenség kérdését.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?