Furcsán alakul a román árukivitel: többet exportálunk az Antarktiszra, mint Kínába

A pingvinek földjére irányuló román kivitelünk értéke tavaly 753 millió eurót tett ki, egy kókuszdiótermelő miniállam pedig 303 millió euróért vásárolt Romániától. Ez utóbbiba többet exportáltunk, mint két EU-tagállamba, Portugáliába és Dániába.

62,2 milliárd euró értékben exportáltunk tavaly termékeket és szolgáltatásokat. A kivitel háromnegyede, 47,5 milliárd euró, az Európai Unió tagországaiba irányult. Az EU-n kívül Törökország volt a kivitel legfontosabb célországa, megelőzve az Egyesült Államokat. Az igazi meglepetést a rangsor ötödik helye jelenti, melyet az Antarktisz foglal el.

Az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly 753 millió eurót tett ki a jeges kontinensre irányuló román export. Az Antarktisz nem rendelkezik államisággal, ám kontinentális területének tetemes részére igényt tart Ausztrália, Új-Zéland, Chile, Franciaország, Nagy-Britannia, Franciaország, Norvégia és Argentína. Néhány antarktiszi sziget ausztrál, norvég, francia, illetve brit fennhatóság alatt áll.

Valószínű, hogy a tetemes összegű kivitelt hajók, hajózási berendezések vagy fúróberendezések tették ki, melyeket az antarktiszi szigetek valamelyikén regisztrál cég rendelte meg. Antarktisz a kivitel volumene alapján fontosabb külkereskedelmi partnerünk volt, mint Kína, Svédország, Ukrajna, Svájc, Szlovénia vagy Izrael, arról nem is beszélve, hogy a mérlegünkön is sokat javított, az onnan származó behozatal ugyanis 0 volt.

A Marshall-szigeteken is szeretik a román termékeket

A toplistán szerepel egy másik, hasonlóan egzotikus kereskedelmi partner is, a Marshall-szigetek. Az óceániai miniállamba, ahol mindössze 52 ezer ember él, kiknek fő foglalkozása a halászat mellett a kókuszdió termesztés, 303 millió euró értékben exportáltunk javakat. Ez esetben szinte biztos, hogy a termékek nem Mikronéziába kerültek, a Marshall-szigetek ugyanis adóparadicsomnak számítanak, rengeteg olyan cég van bejegyezve a szigetországban, melyek ténylegesen nem ott működnek.

Értékében a Marshall-szigetekre irányuló kivitelünk nagyobb volt tavaly, mint a portugál, a dán, a norvég, a dél-koreai és a japán exportunk. Antarktisz korábban nem szerepelt román árúk importőreként, a Marshall-szigetek ellenben stabil kereskedelmi partnernek számítanak, az elmúlt három évben 1 milliárd eurót meghaladó értékben exportáltunk az óceániai országba.

A legnagyobb partner Németország

2017-ben a legnagyobb külkereskedelmi partnerünk Németország volt, az export (14,3 milliárd euró) és az import (15,1 milliárd euró) tekintetében egyaránt. Az export második legfontosabb célországa Olaszország volt, a harmadik pedig Franciaország. A behozatal tekintetében szintén Olaszország áll a második helyen, a harmadik pedig Magyarország, 5,64 milliárd euróval.

Ez utóbbival katasztrofális a külkereskedelmi mérlegünk, a tavalyi deficit 2,7 milliárd euró volt. Ennél csak Kína viszonylatában nagyobb az eltérés az export és az import értéke között, 3,05 milliárd euró. Románia teljes külkereskedelmi hiánya rekordösszegű volt 2017-ben, 13 milliárd eurót tett ki.

Kimaradt?