25 százalékos adó jöhet a ciprusi nagybetétekre

A ciprusi kormány közel került ahhoz, hogy megállapodjon a nemzetközi hitelezők "trojkájával" a bankbetétek egyszeri megadóztatásának ügyében, amely az ország pénzügyi összeomlását elhárítani hivatott program kulcseleme - közölte szombaton Mihalisz Szarrisz pénzügyminiszter.

Szarrisz újságíróknak azt mondta, hogy az ország legnagyobb hitelintézetében, a Bank of Cyprusban elhelyezett 100 ezer euró feletti betétekre 25 százalékig terjedő egyszeri illeték kiszabását tervezik.

Ez jelentősen magasabb a korábbi javaslatnál, amelyben minden, 100 ezer euró feletti nagybetét 15,6 százalékos egyszeri megadóztatásáról volt szó.

A pénzügyminiszter szerint jelentős előrelépés történt a "trojka" - vagyis az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) - képviselőivel folytatott tárgyalásokon, amelyek szombaton estére lezárulhatnak.

A CNA hivatalos ciprusi hírügynökség korábban azt jelentette, hogy Nikosz Anasztasziadisz elnök szombaton Brüsszelbe utazik, hogy az Európai Unió vezetőivel újabb tárgyalásokat folytasson a mentőcsomagról, még az euróövezet pénzügyminiszterei által Ciprus miatt vasárnapra meghirdetett rendkívüli találkozó előtt.

Kimaradt?