Fémdarazsakkal a narancsültetvények új kártevője ellen

Új betegség kelt rettegést a Föld narancstermesztői között: a baktériumot terjesztő levélbolhafaj ellen fémdarazsak "bevetésével" próbálják fölvenni a harcot amerikai szakemberek - írta a Der Spiegel.

A járvány neve huanglongbing (HLB), avagy sárgasárkány-kór, eddig narancs és citromfák millióit tette tönkre Kínában, Indiában, a Maláj-félszigeten, Indonéziában, Brazíliában, Afrika keleti és déli részén, Kubában, Mexikóban és Floridában. Utóbbi régióban hat évvel ezelőtt bukkant fel a HLB, azóta több ezer narancsfát kellett kivágni, a kár meghaladja a 4 milliárd dollárt.

Egy évvel ezelőtt a HLB elérte Kaliforniát is, az Egyesült Államok (Brazília mögött a világ második legnagyobb narancstermesztője) fő citrustermő vidékét. Ottani kutatók Mark Hoddle entomológus vezetésével biológiai fegyver alkalmazásával próbálnak megálljt parancsolni a Diaphorina citri nevű levélbolha által terjesztett kórnak.

tamarixia2A "fegyver" az ártalmatlanul hangzó Tamarixia radiata névre hallgató fémdarázs. Ez az apró rovar természetes ellensége az ázsiai citruslevélbolhának, a HLB "gazdaállatának". A darázs egy-egy petét rak a levélbolha lárváinak hasára. A kikelő darázslárva behatol "gazdája" testébe, és mintegy belülről fölemészti azt. Egyetlen darázs - utódai révén - akár 300 levélbolhát képes elpusztítani.

Tamarixia masolatHoddle csapata kézipoggyászban importálta a darazsakat Pakisztánból. Los Angeles környékén kezdték el a kísérletet. Ahol beteg narancsfát vettek észre, szabadon engedtek néhány darazsat. Tavaly óta 28 ezer fémdarázs röpköd a nagyváros környéki narancsültetvényeken, a kísérlet kezd eredményt hozni.
A HLB ellenszerét genetikai laboratóriumok is keresik. A Texas A&M Egyetem kutatói a spenót két génjét ültették be citrusfajokba; a kísérletek azt mutatták, hogy a transzgenetikus növények ellenállnak a fertőző kórnak.

Kimaradt?