Eldőlt: november elsejétől biztosan nem nő a minimálbér

Biztosan nem nő november elsejétől az országos minimálbér - jelentette ki szerdán Viorica Dăncilă. A kormányfő közlése szerint még vizsgálják, hogy december elsejétől vagy január elsejétől emelkedjen az összeg.

Mint arról már beszámoltunk, kedd este a kormány a szakszervezetekkel és a munkáltatókkal történő egyeztetésén eldöntötte, differenciáltan növelik a minimálbért. A bruttó összege 2080 lej lesz, ez 180 lejes növekedést jelent a mostanihoz képest. A minimálbér nettó összege 100 lejjel nő, azaz 1263 lej lesz.  A felsőfokú végzettséggel rendelkezők, illetve a 15 évnél nagyobb szakmai tapasztalattal rendelkező alkalmazottak esetében a bruttó minimálbér 2350 lej lesz, ami kézben 1413 lejt jelent.

A munkáltatók azt szeretnék, ha a minimálbér január elsejétől nőne. A nemzetközi, pénzügyi tanácsadásra szakosodott Deloitte romániai képviselője, Alexandra Smedoiu a Ziarul Financiarnak elmondta, nagy valószínűséggel a cégek bele fogják kalkulálni termékeik, szolgáltatásaik árába a minimálbérmeléssel járó kiadásokat.

Hozzátette, a kormánynak azért lenne sürgős az emelés, mert bevételre van szüksége: a megemelt bérek után több folyik be az államkasszába a személyi jövedelemadóból és a társadalombiztosítási járulékokból. Nehezményezte, hogy a kabinet menet közben, az utolsó száz méteren módosítaná a játékszabályokat, korábban hivatalosan azt közölte, hogy január elsejétől emelik a minimálbért. "Ez csak zavart és kiszámíthatatlanságot okoz" - jegyezte meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?