Ciprus: mégis marad a bankbetétek megadóztatása?

A ciprusi parlament jóváhagyta péntek este a jegybank bankrendszer átstrukturálására vonatkozó tervezetét, amely a törvényhozás által elfogadott harmadik - egyúttal a leginkább vitatott - intézkedés volt ezen az estén az euróövezeti mentőcsomag megszerzése érdekében.

A tervezetet 26 képviselő támogatta, kettő ellene szavazott, 25 pedig tartózkodott. Az átstrukturálás keretében a bajba jutott bankoknál különválasztják a jó kintlevőségeket a kétesektől. Ez különösen a második legnagyobb bankot, a Népbankot (Laiki) érinti. Az intézkedéssel megmentették a Laiki 8000 alkalmazottjának állását, csak néhány száz dolgozótól kell megválnia. ciprus

Ezt megelőzően a parlament nagy többséggel hagyta jóvá a tőkemozgások korlátozását és egy szolidaritási alap létrehozását a bankok újratőkésítésére. A három intézkedés megszavazásával véget ért a parlamenti vitanap. A hétvégén még öt tervezetet kell megvitatni, és szavazni róla.

A program legfontosabb része a bankbetétek megadóztatásra vonatkozik, ezt szombaton vitatják meg. Értesülések szerint a javaslat az, hogy a 100 ezer euró feletti betétekre 15 százalékig terjedő egyszeri adót vetnének ki.

Kimaradt?