Brutális összegek mennek el a speciális nyugdíjakra

Tizenkilenc százalékkal nőttek az idei év első felében tavalyhoz képest a speciális nyugdíjakra fordított kiadások, amelyek elérték a 3,86 milliárd lejt - tájékoztat az Economica.net. Ez év júniusában több 148 ezer személy kapott a rendes, öregségi nyugdíján kívül speciális juttatást.

Speciális nyugdíjat a parlamenti képviselők, a bírák, a pilóták, a diplomaták, az írnokok, a katonák, a SRI hivatalnokai kapnak többek között. A különnyugdíjak nagy részét a központi költségvetésből fedezik.

A pilóták, a parlamenti képviselők, az írnokok például az utolsó munkaévükben kapott bruttó jövedelmük 80 százalékát kapják külön juttatásként az Economica.net tájékoztatása szerint. A diplomaták, a bírák és a konzulok esetében ez az utolsó alapfizetésük és a különböző pótlékok 80 százalékát jelenti.

A belügyből, a védelmi minisztériumból és a SRI-ből nyugdíjba vonuló hivatalnokok különnyugdíjára idén 29 százalékkal, 8 százalékkal, illetve 14 százalékkal fordít többet az állam, mint tavaly.

Több törvénykezdeményezés is megszűntette volna ezeket a juttatásokat, ám a parlament mindannyiszor elutasította a kezdeményezéseket. 

Kapcsolódók

Kimaradt?