Digitális Székelyföld Konferencia: az adat az új nyersarany

A digitális világtérkép és Erdély különböző pontjairól érkeztek és jelentkeztek be elismert szakemberek, felsővezetők és kutatók a Digitális Székelyföld Konferencia hatodik kiadására, amelynek idén Székelyudvarhely adott otthont október 17-19. között. A szervezők bejelentették: jövőre is székelyföldi városba látogat a konferencia, ezúttal új formában.

Bihari Béla, az IT Plus Cluster elnöke elmondta:idén az adatvédelem és a székelyföldi adatgazdaság kiépítésének fontosságát hangsúlyozta a rendezvény. „A kiberbiztonság és az adatvédelem versenyképességi kérdés, és erre itthon is figyelmet kell fordítani. Erdélyben az orrunk előtt hevernek azok az értékes információk, amelyek által Székelyföld felkerülhet a digitális világtérképre” – magyarázta. A konferencia szerinte egyre több érdeklődőt vonz be és ennek a hozadéka üzletgenerálás, tudásmegosztás Székelyföldön.

„Bebizonyosodott, hogy a résztvevők, digitális szakemberek, felsővezetők és fejlesztők egyaránt fontosnak tartják, hogy digitalizációról beszéljünk, keressük a kapcsolatokat és az együtt dolgozás lehetőségét Székelyföld fejlesztése érdekében. A cél továbbra is az önkormányzati, a privát, a vállalkozói és az oktatási szférát összehozni egy közös zászló alá. És ez nem más, mint Székelyföld digitalizációja” – hangsúlyozta Bihari, aki a szervezők nevében bejelentette, jövőre újra egy székelyföldi városba tervezik a konferenciát, új koncepcióval.

A három nap alatt több mint 60 hazai és külföldi előadó, felsővezető hozta Székelyudvarhelyre a digitalizáció jó példáit és innovatív megoldásait. A vállalkozások is nagyobb teret kaptak ebben az évben, helyi és külföldi felsővezetők osztották meg tapasztalataikat, akik egyértelműen kimondták, hogy a digitalizációra szükség van, elkerülhetetlen a fejlődés és a versenyképesség érdekében. A délelőtti plenáris előadásokat követően d!Polgik, okos városok és fejlesztők, d!vállalkozók, oktatók és kutatók bemutatóin,  valamint szakmai beszélgetéseken vehettek részt az érdeklődők. A 6. Digitális Székelyföld Konferenciának Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala, a Tamási Áron Gimnázium, és a Városi Könyvtár adott otthont.

Rácz Attila, az IT Plus Cluster alelnöke elmondta: jövőre egy újragondolt és több területet érintő konferencia tér vissza. Szeretnék megszólítani az önkormányzatok felsővezetőit, a döntéshozókat is. „Nagyon sok vállalkozó van, fiatal innovátor, akik idén is bemutatkoztak, és szívesen bekapcsolódnának Székelyföld fejlesztésébe, akár önkormányzati rendszerek, smart city projektek által és erre szeretnénk nagyobb hangsúlyt fektetni” – jelentette ki.

Simon Károly, a U-Hub koordinátora és a Digitális Székelyföld társszervezője sikerként értékelte a konferenciát, elmondása szerint évről évre több az érdeklődő, főleg a fiatalok körében. „Erdély szinten jó minőségű a felsőoktatási informatikai képzés, de sajnos egyre kevesebb az oktató, és óriási problémát jelent a humánerőforrás utánpótlás. Az oktatási rendszerben is elindulni látszik egy digitalizációs folyamat, de ezt fel kellene gyorsítani és jól kidolgozott programok mentén kellene megvalósítani. Ilyen szempontból még nagyon sok a hiányosság, a tennivaló, és ezért is tudatosítani kell az emberekben a technológiai fejlődés, a digitalizáció fontosságát, amire a konferencia egy jó lehetőséget teremt” – hangsúlyozta Simon.

Palkovics László, Magyarország innovációs és technológiai minisztere és a konferencia fővédnöke köszöntőjét Tóth László, Magyarország csíkszeredai főkonzulja adta át. Elmondta: a régió jövőjének szempontjából rendkívül fontosnak tartja azt az ágazatot és azt a tevékenységet, amelyet az IT Plus Cluster évek óta képvisel.

„Mindent el kell követnünk annak érdekében, hogy az innováció alapképesség legyen gazdaságunkban, hogy a digitalizáció élvonalába kerüljünk, hogy a negyedik ipari forradalom, amelyet intelligens, döntésképes robotok jellemeznek ne sodorjon el bennünket, hanem annak élére, vagy legalább derékhadára tudjunk állni. Úgy gondolom, a magyar, a székely embereknek megvan a kellő útmutatásuk és belső adottságuk minderre” – hangsúlyozta Tóth László.

Az előadásokról készült videók és fotók elérhetőek a Digitális Székelyföld Facebook-oldalán és hamarosan a www.digitalisszekelyfold.ro oldalon is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?