Korlátozza a jegybank, hogy mennyi hitelt vehet fel egy háztartás

A háztartások túlzott eladósodását fékező intézkedéseket hozott szerdán a Román Nemzeti Bank (BNR) igazgatótanácsa. Eddig csak a bankok szabályozták ezt, és általában 47-50 százalékban állapították meg a maximális eladósodottsági rátát (a jövedelem és a törlesztőrészlet aránya). 

A 2019. január 1-jétől életbe lépő új hiteligénylési feltételek értelmében a lejben felvett hitelek esetében a törlesztőrészlet nem haladhatja meg a leendő adós nettó jövedelmének 40 százalékát, devizahitelek esetében pedig a nettó jövedelem 20 százalékát. A rendelkezés mind a fogyasztási, mind a jelzáloghitelekre érvényes, a törlesztés átütemezése esetén viszont nem alkalmazzák. Az első lakás vásárlására felvett hitelek esetében 5 százalékponttal nő a maximális eladósodottsági ráta (45 százalék). 

A jelzálogkölcsönök esetében tehát jelenleg ez az arány átlagban 47 százalék, a BNR ezt szerdán 40 százalékosra csökkentette, az első ház program esetében pedig 45 százalékban állapította meg. A fogyasztói hitelnél pedig jelenleg 45 százalék, a BNR lépésének köszönhetően pedig jövő évtől 40 százalék lesz.

A jegybank közleménye ugyanakkor hangsúlyozza, a jövő év január 1-je előtti hiteligényléseket a benyújtás dátumakor érvényes feltételek szerint bírálják el, még akkor is, ha a hitelt csak ezen dátum után folyósítják. 

A jegybank egy példát is adott az intézkedés hatásainak szemléltetésére: egy 3000 lejes nettó jövedelemmel rendelkező személy esetében 2018. december 31-éig a havi törlesztőrészlet felső határa 1413 lej, 2019. január 1-jétől azonban ez nem haladhatja meg az 1200 lejt. Egy két felnőttből és két gyerekből álló, 5000 lejes nettó jövedelemmel rendelkező háztartás esetében a jelenlegi 1996 lej helyett januártól 2000 lej lesz a havi törlesztőrészlet felső határa. 

Kapcsolódók

Kimaradt?